A magyar széppróza tizenkét ünnepnapja

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére Jókai Mór születésnapján, február 18-án, idén első ízben, rendezi meg a magyar irodalmi közélet a magyar széppróza napját. Az újszülött, de mindjárt nagyszabású eseménysorozat keretei között ország-, illetve Kárpát-medence-szerte csaknem hetven településen, több mint százhúsz kortárs író részvételével ünnepelhetjük meg a magyar szépirodalmat február 12. és 23. között. 

Kép forrása

Jókai szülővárosában 
Bár a nagyvolumenű rendezvények már február 12. óta tartanak, a magyar széppróza napja kulturális programsorozat hivatalos nyitórendezvénye a Jókai szülővárosában Komáromban lesz. „Komárom, mint a felvidéki magyarság kulturális metropolisza egy új kezdeményezés méltó helyszíne” – mondta Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, aki az intézmény programismertető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a magyar széppróza napja köré nemcsak Magyarországon, de az egész Kárpát-medencében ünnepségsorozat szerveződött, amelynek eseményei tíz napon át tartanak majd. A Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója egyben hangsúlyozta, a február 18-án megrendezésre kerülő magyar széppróza napja a tavaszi könyvszezon méltó nyitánya is lesz. „Jó alkalom ez egyben arra, hogy felhívjuk a figyelmet a könyv és az olvasás fontosságára” – hangsúlyozta Molnár Imre.

Kép forrása

Irodalmi gála
Az ötletgazda, a Magyar Írószövetség Jókaira emlékezve szervezi meg február 18-a, délutánján a Nemzeti Színházban a Versek szódával című rendezvényét, amelyen Fehér Béla író, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Kovács István színművész Papp Zsuzsanna grafológus tesz majd érdekessé. 
A kulturális esemény központi rendezvénye lesz a február 18-i budapesti gála, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeznek meg többek közt Nagy Koppány Zsolt, Weiner Sennyey Tibor, Orbán János Dénes és Szőcs Géza részvételével. Az esten bemutatják a teljes irodalmi életet lefedő Az év novellái antológiát, valamint lesz koncert, novellaíró verseny és meghirdetnek egy határon túli középiskolásoknak szóló irodalmi pályázatot is.
Köszöntőt mond Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

Kép forrása

Napok és programok

A rendezvényekhez több mint ötven magyarországi és határon túli kulturális intézmény és szervezet csatlakozott, köztük a Fiatal Író Szövetsége (FISZ), a József Attila Kör (JAK), a kárpátaljai Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT), és az Erdélyi Magyar Írók Ligája is.
Az ünnepi napok során több mint száz író-olvasótalálkozó, ünnepi megemlékezés, rendhagyó irodalomóra és egyéb irodalmi program kerül megrendezésre országszerte, illetve számos határon túli magyar településen. 
A részletes programról egyebek mellett a Magyar Széppróza Napja hivatalos oldalán tájékozódhatunk, ahol az ötletgazdák így fogalmazzák meg a kezdeményezésük célját: „Bízunk benne, hogy ez a szép jövő előtt álló irodalmi ünnep jelentősen hozzájárul majd a magyar prózairodalom eredményeinek és a kortárs prózaírók munkásságának jobb megismeréséhez és megbecsüléséhez.”