A Hamu és gyémánt országa

MEGJELENT: 2015. április 2., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Április 11-én mutatják be a Nemzeti Színház Kiskönyvtárának első kötetét, a Hamu és gyémánt országát, amely a XX. század két nagy színházi alkotója, újítója és teoretikusa Jerzy Grotowski és Eugenio Barba írásaiba ad betekintést.

Odin Teatret

A kötet Grotowski huszonhat levelét tartalmazza, amelyeket a XX. század korszakos jelentőségű színházi alkotója és teoretikusa a hatvanas években írt tanítványának, Eugenio Barbának, aki – mint az Odin Teatret alapítója – mestere mellett már maga is ott van a színháztörténet panteonjában.
Barba biztos arányérzékkel kapcsolja össze a lelki történéseket a kor szociológiailag hiteles rajzával, a szakmai élményeket a portrékkal, amelyek a szocialista Lengyelország művészeiről, bohémjeiről és besúgóiról készültek – mindenkiről és mindenről, akibe, és amibe az olasz rendező huszonéves fiatalemberként akarva-akaratlanul belebotlott – írják az ajánlóban.
A könyvbemutatóhoz négyórás szakmai program kapcsolódik. A program egy beszélgetéssel kezdődik, amelyen Eugenio Barba, Regős János, a könyv fordítója és Demcsák Katalin, Barba Papírkenu című, 2001-ben megjelent kötetének egyik fordítója vesz részt.
A beszélgetést követően az érdeklődők Julia Varley, az Odin Teatret színészének Eugenio Barba kommentárjaival kísért munkabemutatóján vehetnek részt, majd levetítik az Odin Teatret ötvenedik évfordulójára készült filmet.

Nemzetközi Színházi Találkozó
A Nemzeti Színház április 14. és 28. között rendezi meg a II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, amelyen tizenhárom ország – Spanyolország, Svájc, Franciaország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Macedónia, Ukrajna, Olaszország, Oroszország, Dánia, Románia és Magyarország – vesz részt.
A nézők három színpadon húsz előadást láthatnak, mellettük szakmai programok, közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések és mesterkurzusok is várják az érdeklődőket.
A fesztiválon látható lesz többek között az egyik legizgalmasabb fiatal francia rendezőnek, Thomas Jollynak az első munkája, az Arlequin, a szerelem által pallérozva című produkció, a Compagnie La Piccola Familia társulatának előadásában április 16-án.
A rendezvényen rendezőként és színészként is bemutatkozik Toni Servillo, A nagy szépség című az Oscar-díjas film főszereplője, aki a milánói Piccolo Teatro társulatával érkezik Budapestre a Belső hangok című előadással. A darab április 22-én és 23-án látható a Nemzeti Színházban.

Hamu és gyémánt

A Hamu és gyémánt (Popiól  y diament) fekete-fehér lengyel filmdráma Andrzej Wajda rendezésében, amelyet 1958-ban mutattak be. A Jerzy Andrzejewski regénye alapján készült kultfilm a rendező harmadik darabja, mely a Csatorna átütő sikere után a világhírt is meghozta számára.
Magyarországon először a fővárosi Filmmúzeumban vetítették a korszakalkotó művet, nem is véletlenül.
A film és a regény címe Cyprian Norwid lengyel romantikus költő A kulisszák mögött című versének soraira utal. A két versszakot Andrzejewski választotta regényének mottójául.
„Mint gyantás rőzsenyalábból százfelé,
Száll körülötted perzselt öltözeted,
Égsz, és nem tudod, hogy szabad leszel-é,
Vagy azt, amid van, el kell veszítened?
Csak hamu marad, hogy hulladék gyanánt
Széjjelszóródjék a szélben? – vagy marad
A hamu mélyén csillagfényű gyémánt,
Örök győzelmet hirdető virradat!...”

A filmet külföldön általában kedvezően fogadták. Franciaországban nagy sikert aratott, Angliában az év legjobb filmjének választották. 1959-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége díjával tüntették ki.
„A lengyel film szerepe az egyetemes filmtörténetben Andrzej Wajda Csatornájával kezdődik és Hamu és gyémántjával folytatódik” írta Nemeskürty István.


Megosztás