Kulináris Kódex

Múlt hét pénteken a Könyvtárellátó hagyományteremtő céllal megtartotta Kulináris Kódex elnevezésű rendezvényét. A szervezők, a gasztronómia, pontosabban a fánkok szerelmeseit várták – a KELLO fővárosi üzletébe, a Kódex könyváruházba – akik szép számmal részt is vettek az utófarsangi, színes, hangulatos programon.

Fánk, lekvár, pálinka – minden mi szem-szájnak ingere

Az eseményre történő belépőt, bárki kiválthatta házi készítésű fánkkal, lekvárral vagy pedig valamilyen párlat, likőr benevezésével. Ugyanis a hozott finomságok közül a közönség (aki nem volt rest kóstolni) szavazatai alapján, az esemény végén győztest hirdettek. A legtöbb szavazatot kapott „termék” pedig jutalomban részesült. A kategóriánként díjazott, összesen három szerencsés a legújabb gasztronómiai könyvek válogatását tudhatta magáénak. Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, így számos fánkot kóstolhattak az érdeklődők, melyhez tucatnyi lekvár/dzsem közül választhattak, hogy a pufók csoda még finomabb legyen. A finomságokra ihattak is. Természetesen a szervezők gondoskodtak szénsavas és szénsavmentes ásványvízről, azonban nem a vizeket vette körül leginkább az embertömeg, hanem a vendégek által hozott és kínált házi párlatok sokaságát zsongták körül az érdeklődők.

Két fánk között…
A két fánk közötti hangulatról a Créme de la pop gondoskodott, akik ezúttal Csobot Adéllal egészültek ki. A ’90-es évek magyar pop slágereit swing stílusban feldolgozó zenekar kétszer harminc perces koncertje között Bezselics Ildikó meghívott gasztro-bloggerrel Rácz András, a Könyvkultúra online magazin főszerkesztője beszélgetett. Bezselics Ildikó, újságíró, a két cica konyhája című népszerű blog szerzője hasznos tanácsokkal látta el a hallgatóságot nem csak a fánkkészítést illetően, hanem alapvetően a mindennapi főzéshez is adott hasznos tippeket. De természetesen mesélt blogjáról, két cicájáról, és arról, mi vitte őt rá a blogolásra. „Újságíróként nagyon zavart, hogy az olvasói visszajelzésre napokat, olykor heteket kell várni” – fogalmazott a blogger. Olyan médiumot keresett tehát, ahol a szöveg a reakció rövid idő alatt találkozik. Ez lett a blog, a Két cica konyhája…

Folytatás következik

A nagy érdeklődést övező esemény nyertese a fánk kategóriában a „mami fánkja” fantázia néven futó túrófánk volt. A lekvárok között holtverseny alakult ki, így Bezselics Ildikónál maradt a döntés, aki végül egy sárgabarack lekvár mellett voksolt, a narancsos fahéjas dzsem ellenében. A pálinkák széles választékából pedig egy tavalyi főzésű szilvapálinka került ki győztesen. A program sikere bizonyíték arra is, hogy a kulináris témakör bárhol és bármikor talál közönséget. Így a szervezők a jövőben is tervezik hasonló programok megszervezését a Kódex Könyváruházba.



CÍMKÉK:

Esemény