Coelho: a foci vb katasztrófa Brazília számára

Egy meccset sem néz meg élőben a leghíresebb brazil író a labdarúgó-világbajnokságon. A rendezvényt korábban tevékenyen támogató Paulo Coelho szerint a vébé csak kiélezi a brazíliai társadalmi egyenlőtlenségeket.

A mostani világbajnokságot egyenesen katasztrófának nevezte Brazíliára nézve Paulo Coelho, a nálunk is népszerű brazil író. Kijelentése több mint meglepő, hiszen nem kis szerepe volt abban, hogy a 2014-es vébét Brazília rendezheti. Coelho folyamatosan lobbizott a rendezési jogért, több alkalommal találkozott Sepp Blatter FIFA elnökkel, és tagja volt a rendezés jogát kiharcoló hivatalos brazil delegációnak is.
Coelho korábban a 2006-os németországi világbajnokság tapasztalataira építve döntött a rendezés elnyerésének támogatása mellett. Az író szerint a német társadalomra jelentős pozitív hatást gyakorolt a 2006-os vébé, nem különben Nagy Britanniára a 2012-es olimpia, s abban bízott, hogy Brazíliában hasonló változásokat indít majd el. Ezzel szemben mostanra véleménye szerint egyértelműen kiderült, hogy hazájában éppen ennek ellenkezője történik.
 „Egy társadalmi robbanás előtt áll az ország, visszatért az erőszak a mindennapokba, egyre inkább eltávolodik egymástól a kormány és az emberek. Nagyon csalódott vagyok, kórházakra, iskolákra, közlekedésre kellett volna fordítani a stadionokra elköltött összeget” – fogalmazott Coelho. Hozzáfűzve: mindezek ellenére a foci még mindig nagyon fontos Brazíliában, egy végső brazil siker jelenthet némi gyógyírt – de semmiképpen nem megoldást – a jelenlegi helyzetre.

CÍMKÉK:

Közélet