Magyarország a 20. Prágai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége

Magyarország 2014-ben díszvendégként mutatkozhat Közép-Európa egyik meghatározó könyves seregszemléjén, a prágai könyvvásáron. A díszvendégként való meghívás nemcsak az elmúlt években kialakult könyvszakmai kapcsolatok erejét tükrözi, hanem Magyarország kulturális diplomáciai törekvéseink sikerét is bizonyítja. 

Bemutatók, dedikálások
A program fő pillérét a díszvendégségre megjelenő kötetek bemutatói, dedikálások, kerekasztal-beszélgetések, vitafórumok adják. A könyvek jó része a magyarországi fordítástámogatási program segítségével, illetve a cseh kiadók áldozatos munkája gyümölcseként jelenhet meg. A megjelenés során a szervezők nagy teret szántak a csehországi hungarológia és a magyarországi bohemisztika párbeszédének. A program összeállításakor arra is törekedtek a Balassi Intézet és a Publishing Hungary program munkatársai, hogy az irodalmon túl kultúránk minél nagyobb szeletét mutassák be a cseh vásárlátogatóknak: így a hagyományos könyvbemutatók mellett szerveznek irodalmi vurstlit, főző- és néptáncbemutatót.

Magyar- cseh kapcsolatok
Természetesen a magyar pavilon látogatói több, a mai európai irodalom legolvasottabb szerzői közé tartozó magyar íróval személyesen is találkozhatnak: Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Spiró György, Földényi F. László és Háy János lesz jelen a prágai könyvvásáron.
A szépirodalmi kötetek és szerzők szerepeltetésén túl markáns megjelenést szánnak a tudományos könyvkiadásnak is: Richard Pražák és Simona Kolmanová könyvei a magyar és cseh kapcsolatok történetébe engednek bepillantást. Kiállítás és kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatják, ki is Magyarország számára Bohumil Hrabal, és mit jelent fordítóinak és olvasóinak a cseh szerző elbeszélőművészete.
A modern cseh nemzet 19. századi születésének körülményeiről szól a Ján Kollárt, a Slávy dcera költőjét bemutató monográfia. A kötet bohemista szerzője, Kiss Szemán Róbert arra világít rá, hogy mennyiben járult hozzá Pest és Buda a cseh nemzeti ébredéshez. Érdekes tükröt tart a cseh kultúra elé a magyar bohemisták kutatásait bemutató kiadvány is, mely a magyar bohemisztika fejlődését és legutóbbi eredményeit ismerteti. A magyar bohemisták kerekasztal-beszélgetésén pedig azt boncolgatják majd, mit és miért tartanak fontosnak a cseh kultúrából.

Közép-európai kultúrák
Hiánypótló antológia lát napvilágot – a kommunizmus közép-európai bukásának 25. évfordulóján – a 20. század magyar katolikus irodalmáról. A kötetnek köszönhetően a magyar–cseh kulturális kapcsolatok történetének egy újabb fehér foltja tűnik el. Az antológia a keresztény humanizmusról is tanúbizonyságot ad, mely sokat tett és tesz a totalitárius gondolkodásmód ellen.
A prágai könyvvásár alkalmas arra, hogy ízelítőt adjon a közép-európaiság közös tapasztalataiból, a közép-európai kultúrák és a hagyományok összefonódásából, egymásra épüléséből, és így megérthetjük, miért szólítanak meg bennünket a környező népek írói, költői, legyenek azok kortárs vagy akár klasszikus szerzők.
A prae.hu írása nyomán