Prágai könyvek világa

Csütörtökön megnyílt a 20. prágai nemzetközi könyvvásár, amelynek Magyarország a díszvendége. A könyvvásáron összesen kéttucatnyi ország több száz kiadója mutatja be kiadványait. A rendezvény négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi és könyvkiadással kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi és filmelőadást kínál. A tavalyi prágai könyvvásárt közelítőleg 36 ezren keresték fel, az idén hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón kijelentette: mindent meg kell tennünk azért, hogy Közép-Európa újra egy centrális erőtér legyen, és a nyelvi különbségek ellenére is értsük egymást. A miniszter szerint Magyarország az idei prágai könyvvásáron nemcsak a magyar irodalmat, hanem az egész mai magyar valóságot bemutatja.
Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke a megnyitón kijelentette: „Magyarország díszvendégsége jó választás volt. Magyarország olyan ország, amelynek múltja és jelene sokat mondhat a cseheknek, és amelyet érdemes közelebbről is megismerni."
Milan Stech, a cseh szenátus elnöke arról beszélt az MTI tudósítójának, mennyire eredeti a magyar kultúra és milyen közel áll cseh kultúrához. „A magyarok nagyon temperamentumosak, nyíltak, őszinték, s folklórjuk csodálatos".
A Svet knihy, azaz A könyv világa nevet viselő négynapos rendezvényen Magyarországot és a magyar könyvkiadókat kiemelt helyen, a kiállítási terület főbejáratánál kialakított nemzeti standon soktucatnyi kötet képviseli. A négynapos magyar program fő pillérét a díszvendégségre megjelent kötetek bemutatói, szerzői dedikálások, kerekasztal-beszélgetések, vitafórumok adják. A könyvvásár kísérő rendezvényein a magyar irodalmat egyebek között Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Spiró György, Földényi F. László és Háy János fogja képviselni. A regények és verseskötetek mellett a látogatók magyar művészeti albumot, történeti munkát és gyerekkönyvet is a kezükbe vehetnek, megízlelhetik a magyar ételeket, megkóstolhatják a magyar borokat és megismerkedhetnek a magyar néptánccal is.
Az MTI híre nyomán