Keresztury Dezső-emlékév lesz a költő szülővárosában

Zalaegerszeg méltóképpen – konferenciával, kiállítással, egész estén át tartó felolvasóesttel – kívánja megünnepelni Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110 éves évfordulóját.

A 2014-es évet a város emlékévvé nyilvánította, a költségvetésből 2 millió forinttal támogatják az ehhez kapcsolódó programokat. A zalaegerszegi diákönkormányzat felajánlotta, hogy megújítják a Keresztury Dezső teret, rendbe teszik a zöld területet és a szobor környékét.
A Széchenyi-díjas író, költő tiszteletére a József Attila Városi Könyvtár online vetélkedőt hirdetett. A kezdeményezés célja az volt, hogy a középiskolás korosztály megismerje a huszadik század egyik legkiválóbb gondolkodójának, tudósának életútját, munkásságát. Április 30-án – halálának napján – költeményeiből, prózai műveiből egész estés felolvasást, virrasztást tartanak.
A Zrínyi Miklós Gimnáziumban, amely az idén ünnepli fennállásának 120 éves jubileumát, találkozót szerveznek az iskola Keresztury-díjas növendékeinek. Az elismerést az irodalom területén, valamint a tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményt elért diákoknak adományozták.
Németh János Kossuth-díjas keramikusművész domborművet készít a költő tiszteletére. Az alkotás a megyeszékhelyen, a Mártírok út és a Kazinczi út sarkán található, Keresztury születésének évében épült ház falára kerülhet majd. Az épületben bemutatható lesz Keresztury Dezső, Gábor Miklós Kossuth-díjas magyar színművész és Ruszt József színigazgató, rendező élete és munkássága. Így a már meglévő Keresztury-ház mellett a belvárosban is létrejön egy zarándokhely.