Török szavak

A Magyar-Török Kulturális Évad keretében Törökország is képviselteti magát szeptember 26. és 29. között a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol török könyvkiadók mutatják meg könyvkínálatukat, magyar partnereikkel közös könyvbemutatókat tartanak, és további szakmai együttműködéseket keresnek.

Kép forrása

Törökország nemzeti standokkal vesz részt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az eseményen a Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma, az Isztambuli Kereskedelmi Kamara küldöttsége, a kiadói szektor képviselői, írók, illusztrátorok és fordítók vesznek részt. A török szervezők szerint a budapesti fesztiválnak fontos szerepe van a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, hiszen lehetőséget nyújt az irodalmi és kiadói együttműködések kialakítására. A budapesti könyvfesztiválon Melike Günyüz, Sedat Demir és Ali Güney a törökországi könyvkiadás fejlődéséről és innovációiról beszélnek majd, Yakup Çelik az Isztambul-olvasatok értékelését végzi a modern török irodalomban, Sara Şahinkanat török meséket mesél majd fiatal olvasóknak, Yalvaç Ural pedig arról beszél, hogyan változtak meg a gyerekek világszerte az 1990-es évek óta. Güray Süngü a Megmaradt árnyék című regényét mutatja be a fesztiválon. 

Emellett a Szavak egyesítő ereje című illusztrációs kiállítás is megtekinthető lesz a fesztivál ideje alatt, amely a török és magyar kölcsönszavakra hívja fel a figyelmet. A fesztiválon könyvbemutatók, dedikálások, kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások és kulturális események várják a látogatókat.