Az író nevét vette fel a kar

Nemeskürty István Széchenyi- és Kossuth-nagydíjas irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár nevét vette fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) most megalakult tanárképző kara.

Kép forrása

Az új egyetemi fakultás augusztus elsején alakult meg a tanárképző központ elődintézményéből. Az  NKE ezentúl szerepet vállal a tanárképzésben is, az egyetem feladata a magyar állam működtetésében legfontosabb szerepet vállaló szakemberek képzése, a tanári pálya pedig éppúgy e közszolgálat része, mint az egyetemen oktatott többi hivatás. Az új egyetemi karon, amely a Ludovika Campuson kezdi meg a működését nyolc új tanszék alakult a szakterületükön elismert oktatókból és kutatókból a tanárképzés megújításának elősegítésére.
Az NKE tanárképzése 2025. szeptember 1-jén indul. A 2025 februárjában jelentkező hallgatók a magyar, történelem, angol, német, földrajz, természettudomány-környezettan szakok közül választhatnak, illetve lehetőség lesz tanító- és óvodapedagógus-képzés elvégzésére is, mindezek mellett pedig az egyetemen magyar, történelem, angol alap-, illetve kommunikáció- és médiatudomány alap- és mesterszak is indul. A későbbiekben e szakok köre is bővülni fog. 

Az NKE új kara Nemeskürty István tanár, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész nevét viseli majd, tisztelegve öröksége, valamint az általa képviselt értékek előtt.