Író a Műcsarnokban

Feltakarás címmel Géczi János író, képzőművész dekollázsaiból nyílt kiállítás pénteken Budapesten, a Műcsarnokban.

Kép forrása

A Műcsarnokban Géczi János helyspecifikus műve látható, amely párbeszédbe kerül az intézmény épületének homlokzata előtt lévő szintén a képzőművész által készített, ideiglenes kültéri installációval.
Géczi Jánost a szélesebb közönség elsősorban íróként, költőként tartja számon, de a képzőművészeti-vizuális nyelvvel való kísérletezése is több évtizedre nyúlik vissza. Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője a kiállítás megnyitóján azt hangsúlyozta: Géczi szerint a természet a nagy témája, őt mindig az élet, a természet, költői-képalkotói fantáziáját a létezés foglalkoztatja. Képpé manipulálja a szövegeket, amelyeket jelként, a teljesség vizuális élményeként használ műveiben.  
„Részekre bont és visszaépít, hogy később a képcsináló folyamatban, szinte a rétegek szövegszerkesztésével: kihámozza a töredékeket” – magyarázta Szegő György.
A Műcsarnok tájékoztatója szerint Géczi János dekollázsainak alapanyagai roncsolt, több rétegben felülragasztott, hámló-foszló óriásplakátok, amelyeket minimális beavatkozással, tépéssel, visszaragasztással alakít művekké. Alkotásai köztes állapotot állandósítanak: a fosztás, roncsolás révén (akár véletlenszerűen) új jelek, mintázatok jelennek meg, amelyek új rendszerré, jelentéssé, képpé szerveződnek.
A kiállítás október 6-ig látogatható a Műcsarnokban.