Könyvünnep Kolozsvárott

Június 27-30. között szervezik meg a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, melynek Kemény István magyar költő és Bjorn Andreas Bull-Hansen norvég író lesz a díszvendége.

Kép forrása

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Iskola Alapítvány, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Könyves Céh rendezvényén 50 könyvkiadó és több mint 70 szerző lesz jelen. Több mint 80 program lesz, ezeknek a Bánffy-palota, a Vallásszabadság Háza, a Bulgakov Kávéház és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa ad otthont.
Az irodalom képviselői mellett a meghívottak között történészek, pszichológusok, mesepedagógusok is vannak. A rendezvényhez számos kísérőprogram kapcsolódik, ilyen lesz például a műfordítók hagyományos kerekasztala, és az idén 100 éves Erdélyi Szépmíves Céh tevékenységéről nyíló kiállítás. A családokat külön gyereksarokkal várják, ahol késművesfoglalkozások, bábelőadásokat és diafilmbemutatók is lesznek.
Az idei nemzetközi díszvendég Bjorn Andreas Bull-Hansen norvég író, aki vikingekről szóló regényével lett világhírű. A magyar díszvendég Kemény István József Attila-díjas költő lesz. A rendezvényen a nemrég elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi magyar író eddig kiadatlan regényét, valamint Győrffy Ákos és Wirth Imre új műveit is bemutatják.
A magyarországi szerzők közül Cserna-Szabó András, Háy János, Nyáry Krisztián, Csernus Imre, az erdélyiek körül Visky András, Markó Béla, Láng Zsolt, Kézdi Imola áll közönség elé. Cseke Péter, Karácsonyi Zsolt, Egyed Emese, Borsodi L. László, Tamás Dénes, Zsidó Ferenc lesz jelen új művekkel. Mircea Cartarescu és Octavian Soviany román szerzők műveinek magyar fordítását is bemutatják az olvasóknak.

A koncertek sorát Varró Dani és Molnár György zenés könyvbemutatója nyitja, de Szalóki Ági és zenekara, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák Petőfi-koncertje, valamint Vecsei H. Miklós előadása is várja a közönséget. Két emlékkoncert is lesz Térey János és Kovács András Ferenc emlékére, Jake Cole dalait a Transylvania Bú Boys újrahangszerelve adja elő.

Szombaton tartják a díjkiosztóját a Méhes György Alapítvány Tehetségkutató Pályázatának, amelyre Erdélyből 163-an neveztek.