Másfélmilliárdos kötet

A legősibb könyvek egyikét, a bibliai szövegeket tartalmazó, kopt nyelven papiruszra írt Crosby-Schoyen-kódexet bocsátják árverésre júniusban Londonban.

Kép forrása

Az aukciót szervező Christie's árverési ház a 250-350 táján született könyv előzetesen becsült eladási értékét 2,6-3,8 millió dollárra (952 millió-1,4 milliárd forintra) teszi.

A kódex, amely Péter első levelének és Jónás könyvének legkorábbi ismert szövegét is tartalmazza, a kereszténység hajnalán készült egy kolostorban.

Eugenio Donadoni, a Christie's középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője elmondta, hogy a könyv abból az időszakból származik, amikor a papirusztekercsek helyét kezdte átvenni a kódex formátum. A 104 oldalas kódexet 40 év alatt írta egy írnok egy felső-egyiptomi kolostorban. Donadoni szerint Egyiptom száraz éghajlatának köszönhető, hogy fennmaradt, mivel a 3. és 4. századból alig néhány könyv maradt meg.

A kódexet az 1950-es években fedezték fel Egyiptomban, és 1981-ig a Mississippi Egyetem tulajdonában volt. Martin Schoyen norvég kéziratgyűjtő, a világ egyik legnagyobb magán kéziratgyűjteményének a tulajdonosa 1988-ban szerezte meg a kódexet, amelyet júniusban a Schoyen-gyűjtemény más darabjaival együtt bocsát árverésre.

A kódex, amelynek lapjait egyenként, plexiüveg mögött őrzik, a Christie's New York-i kiállítótermében április 2. és 9. között tekinthető meg, az árverést pedig június 11-én Londonban rendezik meg.