Olcsóbb lesz a fűtés

A korábbinál alacsonyabb energiaköltséggel üzemeltethető és komfortosabb lett a kaposvári Takáts Gyula Könyvtár egy, a napokban befejeződött energetikai korszerűsítésnek.

Kép forrása

A mintegy 249 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező beruházásnak köszönhetően a Somogy vármegyei hatáskörű könyvtár épülete hőszigetelést kapott, nyílászáróit kicserélték, új fűtési rendszere lett, modernizálták a világítását, és egyebek mellett új szolgáltató teret alakítottak ki a gyermekkönyvtári részlegén.

Ilyen átfogó felújítás két évtizede történt a könyvtárban.

Szita Károlyt (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a felújítással kapcsolatban emlékeztetett: a város rendkívül nehéz másfél évet tudhat maga mögött az orosz-ukrán háborúval összefüggésben megemelkedett energiaárak miatt.

– Volt, hogy a gázért és a villanyért tízszeres árat kellett fizetnünk a korábbihoz képest, és bár a szolgáltatókkal 2024-re kötött szerződések alapján csökkentek az árak, az önkormányzatnak még mindig háromszor annyit kell majd fizetni az energiáért, mint a háború előtt – jelezte a településvezető.

Szita Károly hangsúlyozta, mindez megerősítette Kaposvár szándékát a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére, és a város úgy döntött: felgyorsítja energetikai beruházásait és „nagyban alapoz a megújuló energiára”.