Az ember tragédiájáról szóló kiállítás nyílik Balassagyarmaton

Madách Imre életéről és Az ember tragédiájáról szól az a vándorkiállítás, amely a Madách Imre Városi Könyvtárban nyílik kedden Balassagyarmaton – tájékoztatott a könyvtár.

Kép forrása

A Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma tárlata elsősorban a gyermekekhez, a fiatal generáció képviselőihez szól; a húsz panelből álló tárlatanyag komplex képet mutat Az ember tragédiájáról könnyedebb formában - írták a közleményben.

A paneleken a kísérőszövegeken kívül a Tragédia különféle képi feldolgozásai jelennek meg, a fotók pedig régi színházi előadásokat elevenítenek fel a századfordulótól egészen az ezredforduló időszakáig.

A fotók a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma archívumából származnak. Emellett díszletelemek, jelmezek és díszletek látványtervei is fellelhetőek az egyes paneleken. Mint írták, a kiállítást elsősorban középiskolásoknak ajánlják, és mindenki másnak, aki szívesen felelevenítené Az ember tragédiájával kapcsolatos ismereteit.

A 17 órakor kezdődő megnyitót követően Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart előadást A Tragédián innen és a Tragédián túl címmel.

A tárlat szeptember 30-ig látogatható.