Ex libris kiállítás nyílt Szegeden

MEGJELENT: 2023. szeptember 16., szombat | SZERZŐ: r.g.

Rácz Mária műpártoló ex libris gyűjteményéből nyílt kiállítás csütörtökön a szegedi Somogyi-könyvtárban, a műgyűjtő nevére készült 115 könyvjegyből nyolcvanat mutatnak be a tárlaton - tájékoztatta a nyilvánosságot Andóczi Balogh Éva, a közgyűjtemény PR-referense.

Kép forrása

A kötetek birtokosát jelölő tulajdonjegyek hagyománya egészen az ókorig nyúlik vissza, a legrégebbi ilyenként III. Amenhotep fáraó könyvtárából származó, egy papirusztekercsben elhelyezett fajansztáblácskát szokás emlegetni Kr. e. 1400-ból. A valódi, sokszorosított ex librisek a könyvnyomtatás elterjedésével jelentek meg.

A 19. század második felében Magyarországon nyugati mintára indult meg az ex librisek gyűjtése, de mivel a századfordulóig hazánkban még nem működött egyesület, mindez nehéz vállalkozás volt, a régi ex librisek elfeledve, elszórtan hevertek könyvtárak raktáraiban. 1909-ben alakult meg a Magyar Amatőrök és Gyűjtők Egyesülete, az elnöki tisztet betöltő ifj. gróf Andrássy Gyula közreműködésével. 1959. április 25-én jött létre a fővárosban ex libris gyűjtőkből és grafikusokból a Kisgrafika Barátok Köre, melyhez számos vidéki csoport csatlakozott. Szegeden a kört Kopasz Márta festő, grafikus, művésztanár szervezte meg 1961-ben.

Rácz Mária 1981-től kapcsolódik szorosabb kötelékekkel a szegedi csoporthoz. Értő szemekkel válogatott csodálatos ex libris gyűjteményt tudhat a magáénak. Fontos küldetése az ex librisek népszerűsítése helyi és országos viszonylatban. Rácz Mária nevére összesen 115 ex libris készült, a kiállításon ezek közül nyolcvan látható, magyar és külföldi művészek munkái. Az első ex-librist Kopasz Márta készítette el a számára. Rajta egyaránt megtalálható a kígyó és mécses, amelyek a hivatását, az egészségügyet szimbolizálják. További ex librisek is a foglalkozására, a természet szeretetére, a kétévente megrendezendő nemzetközi ex libris kongresszusokra utalnak, bibliai és irodalmi vonatkozásokkal. Utolsó ex librisét Szunyoghy András készítette, rajta a hobbijára, az utazásra vonatkozó motívumokkal.


Megosztás

Egypercesek

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog

Ismét Meseegyetem lesz Nyíregyházán

Tavaly nagy sikert aratott, így idén újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi meseegyetem elnevezésű programsorozatot

Kuflik lepték el a belvárost

Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg

Az életfolyam visszatükrözésében megjelenő én

Fény derül az irodalomterápia céljára, módszerére

Felavatták az Arany család megújult síremlékét

Felavatták az Arany család megújult síremlékét szombaton, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben