Szertartásjáték keretein belül elevenednek meg Arany János balladái

Szertartásjáték keretein belül elevenednek meg Arany János népies balladái és tragikus hősei a Ti, leányok, ne tegyétek! című produkcióban, amelynek ősbemutatója szombaton lesz a Déryné Központban.

Kép forrása

A Déryné Program csütörtöki közleménye szerint a fiatal alkotókat, pályakezdő színművészeket tömörítő, Szegek a homokból társulat új produkciója Korda Bonifác rendezésében lesz látható a Barangoló alprogram támogatásával. Mint írják, a Ti, leányok, ne tegyétek! című előadás négy Arany János-ballada nyomán született meg. A Vörös Rébék, az Árva fiú, az Ágnes asszony és a Tengeri hántás az előadás "tartóoszlopai", köztük epizódként jelenik meg A varró lányok, a Népdal és a Bor vitéz.

A darab felépítése a görög tragédiákéra hasonlít: a rendet a káosz követi, majd visszajutunk a rendbe, és a kör bezárul. Az események katalizátora a bűn, a szereplők folyton a megváltást keresik. A színpadon játszó fiatalok egymásnak adják át Arany tragikus hőseinek szerepét, megélik a bűnbeesést és bűnhődést. Az ítélkező, igazságosztó, sokszor kegyetlen tömeg az előadás alatt egy megértő, támogató közösséggé válik, amely nem kitaszítja magából a bűnösöket, hanem újra visszaemeli őket a közösségbe. Az előadás rámutat arra, hogy az ítélethozatal és a büntetés valami nagyobb hatalom joga és tisztje, és a földi élet a megértés, a szeretet és az összetartás által válik elviselhetővé - olvasható az ajánlóban.

Az előadásban Barabás Bíborkát, Battai Lili Lujzát, Bognár Bencét, Hus Laurát, Puskás Balázst és Zöldi Ákost láthatja a közönség. Tekerőn játszik Horváth Marcell, a zenei vezető és énekes Nagy Dorottya Tímea, a koreográfus Szivós Kata, a dramaturg Kerényi Tünde Sára, a rendezőasszisztens Nagy Regina, a látványtervező Sebestény Ferenc.