Szertartásjáték keretein belül elevenednek meg Arany János balladái

MEGJELENT: 2023. szeptember 16., szombat

Szertartásjáték keretein belül elevenednek meg Arany János népies balladái és tragikus hősei a Ti, leányok, ne tegyétek! című produkcióban, amelynek ősbemutatója szombaton lesz a Déryné Központban.

Kép forrása

A Déryné Program csütörtöki közleménye szerint a fiatal alkotókat, pályakezdő színművészeket tömörítő, Szegek a homokból társulat új produkciója Korda Bonifác rendezésében lesz látható a Barangoló alprogram támogatásával. Mint írják, a Ti, leányok, ne tegyétek! című előadás négy Arany János-ballada nyomán született meg. A Vörös Rébék, az Árva fiú, az Ágnes asszony és a Tengeri hántás az előadás "tartóoszlopai", köztük epizódként jelenik meg A varró lányok, a Népdal és a Bor vitéz.

A darab felépítése a görög tragédiákéra hasonlít: a rendet a káosz követi, majd visszajutunk a rendbe, és a kör bezárul. Az események katalizátora a bűn, a szereplők folyton a megváltást keresik. A színpadon játszó fiatalok egymásnak adják át Arany tragikus hőseinek szerepét, megélik a bűnbeesést és bűnhődést. Az ítélkező, igazságosztó, sokszor kegyetlen tömeg az előadás alatt egy megértő, támogató közösséggé válik, amely nem kitaszítja magából a bűnösöket, hanem újra visszaemeli őket a közösségbe. Az előadás rámutat arra, hogy az ítélethozatal és a büntetés valami nagyobb hatalom joga és tisztje, és a földi élet a megértés, a szeretet és az összetartás által válik elviselhetővé - olvasható az ajánlóban.

Az előadásban Barabás Bíborkát, Battai Lili Lujzát, Bognár Bencét, Hus Laurát, Puskás Balázst és Zöldi Ákost láthatja a közönség. Tekerőn játszik Horváth Marcell, a zenei vezető és énekes Nagy Dorottya Tímea, a koreográfus Szivós Kata, a dramaturg Kerényi Tünde Sára, a rendezőasszisztens Nagy Regina, a látványtervező Sebestény Ferenc.


Megosztás

Egypercesek

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog

Ismét Meseegyetem lesz Nyíregyházán

Tavaly nagy sikert aratott, így idén újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi meseegyetem elnevezésű programsorozatot

Kuflik lepték el a belvárost

Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg

Az életfolyam visszatükrözésében megjelenő én

Fény derül az irodalomterápia céljára, módszerére

Felavatták az Arany család megújult síremlékét

Felavatták az Arany család megújult síremlékét szombaton, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben