Megérkezett a Térey-hagyaték Debrecenbe

A minap számoltak be arról Térey János közösségi oldalán, hogy elindult az író, költő Viza utcai írólakásának tárgyi hagyatéka Debrecen felé, azóta pedig már meg is érkezett a cívisvárosba.

Kép forrása

Hamarosan lakásmúzeum nyílik Debrecenben a Nyíl utca és a Hadházi utca sarkánál található egykori könyvtárban. Várhatóan szeptember 14-én a Térey Könyvünnepen nyilik meg a kiállítóhely, s minden érdeklődő megtekintheti az író személyes tárgyait, melyeknek java része most még dobozokban várja, hogy végleges helyére kerüljön. A bútorok és egyéb használati tárgyak mellett, könyvek és egészen személyes dokumentumok,  gyermekkori és fiatalkori relikviák is a lakásmúzeumba kerülnek.

Az elképzelések szerint a lakásmúzeum nem csak irodalmi kiállítótér lesz, várhatóan több eseménynek is helyszínéül szolgál majd – hangsúlyozta az író özvegye, Harmath Artemisz az új kezdeményezés kapcsán a sajtónak. A szervezők azt szeretnék, ha élne a múzeum és minél több debreceni irodalmár figyelmét fordítaná Térey János felé.