Orosz rakétacsapásban meghalt Viktoria Amelina ukrán írónő

Belehalt súlyos koponyasérüléseibe Viktoria Amelina ukrán írónő, a kramatorszki pizzéria elleni keddi orosz rakétatámadás sebesültjeinek egyike.

Kép forrása

A 37 éves írónő és aktivista többszörös koponyaalapi törést szenvedett, melynek következtében szombaton egy dnyiprói kórházban elhunyt - közölte a PEN Ukrajna írószervezet. Amelina halálával 13-ra emelkedett a kramatorszki Ria Pizza étterem elleni légicsapás halottjainak száma. A sebesültek száma meghaladja a hatvanat. 

Viktoria Amelina három kolumbiai személyiség társaságában vacsorázott a katonák, önkéntesek és újságírók körében népszerű pizzériában, amikor az pusztító rakétatalálatot kapott. Vele volt Héctor Abad nemzetközi hírű író, a Mind semmibe veszünk című kultikus regény szerzője, Sergio Jaramillo politikus, a FARC marxista gerillaszervezettel 2016-ban kötött békemegállapodás egyik főtárgyalója és Catalina Gómez újságíró, több spanyol nyelvű hírszolgáltató ukrajnai tudósítója is.

A lembergi (lvivi) születésű írónő, akinek regényeit több nyelvre lefordították, "munkáját jóval kiterjesztette az irodalmon túlra, dokumentálta a megszállt területeken elkövetett orosz háborús bűnöket" - emelte ki az írószervezet.