Kik vagyunk mi?

Fontos megismertetni az emberekkel, hogy a levéltár nem egy zárt kutatói világ, nem egy elitista rendszer, hanem az egyén közösségének, saját történetének a kulcsa - fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Lakiteleken.

Kép forrása

Vincze Máté a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) 2023. évi vándorgyűlésének megnyitóján kiemelte: „az egyéni múlt feltárásában a legfontosabb kérdés manapság az, hogy kik vagyunk mi”. Manapság oda lehet menni a levéltárakba és ki lehet kérni a saját múltra vonatkozó történeteket, el lehet olvasni ezeket a kutatásokat, és érdemes is ezekkel élni – tette hozzá. Rámutatott arra, hogy ha megfelelő digitalizációval elérhetővé teszik ezeket a forrásokat, akkor a levéltár is egy nyílt szolgáltató rendszerré válhat, nagyobb léptékben az egyén saját történelmének, a saját közössége történelmének is a bemutatója lehet.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy egy különleges kezdeményezést is elindítottak, nemrég ugyanis levéltári szakdiplomatákat küldtek ki külföldre. Azokba az országokba - Isztambulba, a Vatikánhoz, Bécsbe és Moszkvába - utaztak delegátusok, ahonnan azt gondolják, hogy „a magyar történelem hiányzó vagy eltűnő részeit újra lehet építeni” – mondta Vincze Máté.

A második napon nemzetközi, állományvédelmi, forráskiadási, informatikai, oktatás- és tudománytörténeti, valamint gazdasági szekcióüléseket tartanak. A harmadik napon pedig a nyitott levéltárak országos programsorozat keretében egy különálló konferenciának ad helyet a vándorgyűlés, amelyen Budapest létrehozásának 150. évfordulójával foglalkoznak.

A vándorgyűlés megnyitóján tizedik alkalommal adták át a Magyar Levéltárosok Egyesülete Dóka Klára-díjait, valamint a 2021-ben alapított Osváth Lajos-díjat.