Könyvet ír a korábbi új-zélandi miniszerelnök

Jacinda Ardern korábbi új-zélandi miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy könyvet ír, melyben nem a korábbi kormányzati ciklusa, hanem a vezetés kerül majd a főszerepbe.


Kép forrása

Mint az instagramon írta, sokan kérdezték tőle távozása után, hogy akar-e könyvet írni miniszterelnöki éveiről, és erre először nemmel válaszolt. Aztán meggyőzték, hogy arról azért írhat, amiről a búcsúbeszédében szólt, hogy vezetőként a hétköznapokban is dolgozhat valaki úgy, hogy azzal képes legyen változást előidézni. Ardern megjegyezte: reméli, hogy olyan könyvet ír majd, ami 14 éves önmagának is fontos lett volna.

A most 42 éves Ardern 37 évesen lett miniszterelnök, és megnyilvánulásai, politikai tevékenysége miatt baloldali ikon lett az egész világon. Júniusban megkapta a legrangosabb új-zélandi kitüntetést az országért végzett szolgálatáért, többek között azért, mert átsegítette az országot egy súlyos terrorcselekmény sokkján és a pandémián.

Januárban szinte sokkolta az új-zélandiakat, amikor bejelentette, hogy elfáradt, és mivel jó szívvel már nem tud vállalni egy újabb választási kampányt, inkább lemond. Azóta kiderült, hogy szeptembertől a Harvard Kennedy School ösztöndíjasa lesz, tanulni és tanítani is fog az egyetemen. Emellett önkéntes feladatokat vállalt az online térben megjelenő szélsőségesség elleni küzdelemben. Ardern könyvét az új-zélandi és ausztrál Penguin, a brit Macmillan és az amerikai Crown kiadók munkatársaiból álló csapat gondozza. A könyv megjelenésének idejét még nem tűzték ki.