Kihirdették a 18. Janikovszky Éva meseíró pályázat győzteseit

Kihirdették a 18. Janikovszky Éva meseíró pályázat győzteseit: első helyezést ért el Sáfrán Kira a 7-9 évesek, Jász Norina Mia a 10-13 évesek, Gyenese Szulamit pedig a 14-16 évesek kategóriájában.


Kép forrása

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval által közösen meghirdetett felhívásra magyarországi és határon túli településekről, szabadon választott téma feldolgozásával lehetett pályázni március 1. és április 12. között - olvasható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) által az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a felhívásra 708 pályázó küldött művet. Az I. korcsoportban 7-9 évesek meséi vettek részt, ebből 244 érkezett. A II. korcsoport volt a legaktívabb, ahová 10-13 évesek pályázhattak, ide 377 pályamunka érkezett. A III. kategóriában, ahová a legnagyobbak, a 14-16 évesek alkotásai kerültek, 87 mű érkezett.

A tájékoztatás szerint a pályaműveket a könyvtárosokból álló előzsűri értékelte, és kiválasztotta azokat a műveket, amelyeket érdemesnek talált a szakmai zsűrihez való továbbításra, melynek tagjai idén Szepes Erika irodalomtörténész és Kertész Erzsi írók voltak.

Az ünnepélyes díjátadóra Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Wenckheim-palotájában található Palotakönyvtárában került sor, melyre az előzsűrizésen továbbjutott mesék szerzőit is meghívták. Első helyezést ért el Sáfrán Kira a 7-9 évesek, Jász Norina Mia a 10-13 évesek, Gyenese Szulamit pedig a 14-16 évesek kategóriájában. Minden korosztályban 1-1 első, második és harmadik helyezést, valamint a különdíjasokat - olvasható az összegzésben.

Az előválogatás során továbbjutott pályázók egy-egy könyvet kaptak ajándékba, míg a nyertesek a helyezésüknek megfelelően nagyobb könyvcsomagot vihettek haza - áll a közleményben.

A 18. Janikovszky Éva meseíró pályázat védnökei Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó vezérigazgatója és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója voltak.