Írjon ön is egypercest!

Novella-író pályázatot hirdet az Egis Gyógyszergyár Zrt. és az Örkény István Színház a vállalat alapításának 110. és Örkény István születésének 111. évfordulója alkalmából, melyre „egyperces” műveket várnak.

Kép forrása

A szervezők MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint pályázni olyan, legfeljebb 110 szavas alkotásokkal lehet, amelyek az örkényi, groteszk, ironikus világlátás szellemében beszélnek mindennapjaink abszurditásáról, lehetőleg (de nem kötelezően) az egészség témájához kapcsolódva.

Mint írják, egy szerző legfeljebb két pályamunkával jelentkezhet. A pályázat jeligés; a jeligével ellátott pályamunkákat a palyazat@orkenyszinhaz.hu e-mail címre, július 31-ig várják. A jelige feloldását postai úton az Örkény István Színház címére kell beküldeni - hangsúlyozzák a közleményben.

Az eredményhirdetésre ősszel kerül sor. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat az Örkény Színház színészei felolvassák, az ebből készült videósorozat pedig a szervezők közösségimédia-csatornáin tekinthető meg. A díjazott alkotók két személyre szóló színházbérletet nyerhetnek az Örkény Színház 2023/24-es évadára.

Örkény Istvánt, a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar írót egyperces novellái tették a groteszk meghatározó művelőjévé magyar és világirodalmi szinten egyaránt. Műfajteremtő alkotásainak első darabjai abban az időben születtek, amikor az eredetileg gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű Örkényt az 1956-os forradalom után hallgatásra ítélték, és az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban dolgozott – áll a közleményben.