Most kiderül: eszik vagy isszák a kuflikat

Rögtön is válaszolva a címbéli kérdésre: egyik sem, hiszen Dániel András Kuflik című mesekönyv sorozata „bumfordian kedves, bájos, gügye figurákról” szól. A 180 fok – A kultúra ellenpontjai című könyves podcast mostani adásában Schmöltz Margit és Pöltl Oxi Zoltán műsorvezetők a pár éve berobbant „kuflikultuszról”, illetve annak titkáról, lényegéről, milyenségéről beszélgetnek.

Kép forrása

Az adásban kiderül. hogy a Kuflik egy eddig több mint tízrészes mesekönyv sorozat, melynek nemcsak az ötletes, váratlan, humoros történetfordulatok adják a vonzerejét, de az a grafikai, képi világ is, mely nem a mese illusztrációja, hanem a szöveggel fele-fele arányú hajtómotorja.

A történetfűzérnek mindig ugyanaz a hét főszereplője van - Zödön, Titusz, Fityirc, Bélabá, Pofánka, Valér és Hilda -, akik a maguk lényegre törő egyszerűségében és belassult semmittevésében epizódonként szembe találjak magukat egy-egy problémával, melyet együttesen kell megoldaniuk. A műsor az egyszerre pszichedelikus és profán vonatkozású történetek bemutatása, elemzése mellett arra is kitér, hogy a Kuflik az elmúlt években egész galaxissá növekedtek a magyar gyerekek körében, köszönhetően a Kufli rajzfilmváltozatoknak, a Kufli zenés színpadi előadásnak, a Kufli plüssfiguráknak, karácsonyfadíszeknek és persze a mindent beszippantó Kufli közösségi oldal(ak)nak köszönhetően.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Bg47T8ZuX_Y

Könyvkult-Bibliopod Spotify: https://open.spotify.com/show/3X4MMAd...