Együtt Petőfiről

Öt szlovákiai és magyarországi múzeum közösen ünnepli Petőfi Sándort a költő születésének 200. évében, melyen az egyes intézmények más-más témákat emelnek ki a költő életművéből.

Kép forrása

Limbacher Gábor elmondta: a balassagyarmati Palóc Múzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és a szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum összefogott, és közösen hozott létre kiállításláncolatot Petőfi körút 200 mottóval. A kiállítássorozat föleleveníti a költő 1845. évi felvidéki körútját, a határmenti múzeumokban és hatókörükben segíti a magyar azonosság- és összetartozás-tudat erősödését - emelte ki az igazgató, hozzátéve: így az öt részből létrejövő tárlat a Petőfi alakjából és életéből leszűrhető Kárpát-medencei összetartozást hangsúlyozza.

Az első kiállítás pénteken nyílt meg Losoncon, ahol a szerelem témája került a középpontba. Az október 22-ig látogatható A lánglelkű költő - Petőfi Losoncon című kiállítás képet ad arról, hogy Petőfinek nemcsak barátja volt sok Losoncon, de több szép lánnyal is megismerkedett. Megigézte őt Horváth Emma, Plachy Vilma vagy Weiss Rozália, a szép varrólány is. Utóbbihoz írta emlékül A varróleány című verset Losoncon.

A következő kiállítás Rimaszombaton nyílik április 27-én, amely a barátsággal foglalkozik. Szécsény a szabadság, Fülek az etnicitás, a nemzetiségi mivolt, Balassagyarmat pedig a népi(es) vonások felmutatásával nyújt élményt Petőfi életművéből. A szécsényi és a füleki tárlat május 13-án, a balassagyarmati május 18-án nyílik.