Új elnökséget és elnököt választott a Magyar Írószövetség

Erős Kinga kritikust, szerkesztőt, az Orpheusz Kiadó vezetőjét választotta újra elnökévé szombati tisztújító közgyűlésén a Magyar Írószövetség.


A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy tájékoztatott: Magyarország legrégebbi és legnagyobb tagságú irodalmi szervezetének tisztújító közgyűlésén megválasztották az 56 tagú választmány tagjait, majd a közgyűlést követően a választmány 6 tagú elnökségét és elnökét.

A brassói születésű Erős Kinga 1990 óta él Magyarországon. Tizenöt éve publikál hazai és határon túli folyóiratokban, irodalmi esszéit lengyel és bolgár nyelvre fordították. A Magyar Napló folyóirat kritika rovatának szerkesztője volt 2007 és 2010 között, valamint a Magyar Irodalom Zsebkönyvtára sorozatszerkesztőjeként is dolgozott. Ugyanebben az időszakban a Kritikai Füzetek könyvsorozatát is szerkesztette, mely a fiatal kritikusok első kötetmegjelenését szolgálta. Erős Kinga amellett, hogy a Magyar Írószövetség elnöke, a Tokaji Írótábor Egyesület elnökségi tagja és az olvasat.hu szerkesztője.

Ekler Andreával közösen 2009-ben állították össze a Pályatükrök - Húsz portré fiatal alkotókról című könyvet, amely - mint a közlemény fogalmazott - a mai napig a legátfogóbb képet adja a rendszerváltás után induló hazai és határon túli írók munkásságáról. Irodalmi ismereteket 2012 óta tanít a Magyar Írószövetség Íróiskolájában. Az év novellái című antológiát 2014 óta szerkeszti. A Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíj szakmai kuratóriumának 2015 óta, a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának 2016 óta tagja. Könyvkiadói munkássága a kortárs magyar irodalom és a határon túli alkotók népszerűsítését szolgálja - írta a szövetség.

Az írószövetség új elnökségi tagjainak Bene Zoltánt, L. Simon Lászlót, Lőrincz P. Gabriellát, Rózsássy Barbarát, Soltész Mártont és Szentmártoni Jánost választották. 

A közgyűlés tizenegy örökös tagot választott, akik közül hatan posztumusz díjat kaptak. Örökös tagokká választották Ács Margitot, Kiss Gy. Csabát, Lezsák Sándort, Mezey Katalint és Sárközi Mátyást. A Magyar Írószövetség posztumusz örökös tagjává vált Csontos János, Görömbei András, Kabdebó Lóránt, Monostori Imre, Papp Tibor és Vathy Zsuzsa. (MTI)