Megjelent a Magyar Speciális Olimpia Szövetség történetét összefoglaló könyv

Megjelent a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) történetét összefoglaló, "Hadd küzdjek bátran! Az első 33 év az MSOSZ életében" című könyv.


A kiadvány sajtóbemutatóján Lengyel Lajos, a MSOSZ elnöke köszöntőjében kiemelte négy személy nevét, akik az 1989. szeptember 8-i megalapításkor is ott voltak, és azóta is segítik a munkájukat: Schmitt Pál, Molnár Zoltán, Wisinger János volt elnök, örökös, tiszteletbeli elnök és Varga Ferenc volt társelnök. „Az értelmi fogyatékosok ugyanolyan emberek, mint mi, és a sporton keresztül tudják magukat megmutatni a társadalomnak, hogy milyen teljesítményre képesek. Legközelebb a jövő évi, berlini speciális nyári olimpián lesz erre lehetőségük” - hangsúlyozta Lengyel Lajos.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke arról a társadalmi felelősségvállalásról is beszélt, ami sok élsportolót és művészt is a mozgalom mellé állított, így az eseményen is jelen lévő Berki Krisztián olimpiai bajnok tornászt, Csepregi Éva énekesnőt vagy Mága Zoltán hegedűművészt. „A magyar sportolói közösség sokrétű, vannak benne egyéni és csapatsportolók, épek és fogyatékkal élők, és ők mind egységet alkotnak” - hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki kiemelte és megköszönte a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség társadalomnak tett szolgálatát, amellyel az eltelt 33 évben rengeteg élményt adott a fogyatékkal élő sportolóknak.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke kiemelte, hogy kezdetben sok küzdelemmel járt elfogadtatni a fogyatékkal élők sportját, aztán már maguktól jöttek a versenybírók, szervezők, támogatók, és ajánlották fel segítségüket.

A fotókkal illusztrált kiadványban megtalálható a szervezet alapító okirata, szervezeti felépítése, a 21 "speciális" sportág bemutatása - az atlétikától, az alpesi sítől a bowlingon át az úszásig -, külön fejezet szól az oktató és érzékenyítő programokról, valamint arról, hogy milyen fontos a sport a fogyatékosságnak élőknek. (MTI)