Boltokban a felújított Magyar szókincstár

MEGJELENT: 2022. november 29., kedd | SZERZŐ: Szerk.

Újra kiadásra kerül a Magyar szókincstár. Az alcíme szerint Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára először 24 éve, 1998-ban jelent meg, Grétsy László, a szótárbemutatón így fogalmazott: Uraim le a kalapokkal az új szótár és alkotói előtt!

Kép forrása

A 25.000 címszót tartalmazó, legnagyobb magyar szinonima szótár rögtön a könyveladásisikerlisták élére került. A közönségsiker mellett a szakma is elismerte, a Szép Magyar Könyv Versenyen oklevéllel jutalmazták, a könyvtárosok pedig a rangos Fitz József díjjal tüntették ki. A megjelenés óta számos magyar tankönyve bekerült, és gyakran ebből a szótárból adják fel a feladatokat a tanulóknak. Több mint félszáz elismerő ismertetés jelent meg róla.

Kiss Gábor, a Magyar szókincstár főszerkesztője a TINTA Könyvkiadó albertfalvi szerkesztőségi irodájában az érdeklődőknek tartott tájékoztatón elmondta, az elmúlt három évben nem volt kapható ez a gazdag tartalmú szinonimaszótár. Azért döntöttek mégis az új, ismételt kiadás mellett, mert idén a magyar érettségiken ennek a szótárnak az előszavát kellett értelmezniük az érettségiző diákoknak. Ez adta a végső lökést a Magyar szókincstár, immár 10. kiadására.

A napokba került a könyvesboltokba az új kiadás. A megjelenés időzítése sem véletlen, hiszen közeledik a karácsony, és a Magyar szókincstár hasznos ajándék. Végezetül Kiss Gábor a tájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a szótár talán segít megállítani beszédünk elszürkülését, hiszen benne mindenki minden alkalomra megtalálja a legmegfelelőbb szót. (MTI)

Megosztás