Apagyilkosság

Kádár János és utódja, Grósz Károly izgalmas, mélységekkel és magasságokkal teli kapcsolatát mutatja be Medgyesi Konstantin új könyve. Az Apagyilkosság című kötetből kiderül, hogyan figyelt fel a fiatal, tehetséges Grószra az ország első embere, milyen úton választotta ki utódjául, majd miért utalhatott rá végül „Brutus”-ként.

Kép forrása

Ritkán találunk példát arra, hogy egy meghatározó történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának. Ez történt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal: sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt. A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, s Grósz Károly „eltűnt” a történelem viharaiban.

Erről az izgalmas, fordulatokkal teli kapcsolatról szól Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum történészének frissen megjelent kötete. Az Apagyilkosság című könyv már címében is felveti a kérdést: vajon politikai gyilkosságot követett-e el Grósz Károly elődje ellen? Hiszen Grósz volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségügyi problémákkal küzdve elmondta legendás beszédét, melyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.

A könyv végig követi Grósz Károly politikai felemelkedését, megismerjük életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. Visszaemlékezők segítségével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt a szerző izgalmas összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.

A könyvből kiderül például, miként pogácsázott együtt a két főszereplő Grósz házában vagy milyen körülmények között hangzott el Kádár szájából a következő mondat: „A Brutusok megjelentek.” Vajon árulónak tartotta a saját maga által kijelölt utódot? Milyen terveket söpört el a történelem vihara Grósz Károly életében? A kiadvány rengeteg izgalmas történetet felvonultatva igyekszik megválaszolni többek között ezeket a kérdéseket is.