A Gucci-ház – podcast kritika

„A Gucci a divatvilág Vatikánja” – hangzik el Ridley Scott új filmjében a mottószerű kijelentés, melynek nyomán haladva teszi próbára a rendező iránti rajongását a két műsorvezető: Géczy Dávid filmrendező és Pöltl Oxi Zoltán újságíró. A lenyűgöző sztárparádét felvonultató produkcióban olyan nevek viszik a prímet, mint Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons, Jared Letto és Salma Hayek.

A történet a 70-es évek végétől a 80-as évek elejéig kalauzolja el a nézőt egy mondhatni shakespeare-i királydráma stílusában, melynek során a divatvilág akkor még hullócsillagának számító Gucci-családba házasodik be a középosztálybeli Patrizia Reggiani. A kikapós hölgy gyorsan Maurizio Gucci fejére nő, így az első körben mamlasz férj azon kapja magát, hogy név ide, hagyomány oda, a céget hovatovább már az egyre erőszakosabban megnyilvánuló neje irányítja. Közben fontossá válik, hogy a Gucci, mint divatmárka, újra az élvonalba kerüljön, de ezt a két cégtulajdonos idős testvérpár és egy hebehurgya rokon is gátolja. Végül a becsvágy, a hatalom és a rang-kórság végzetes tragédiába sodorja a Guccit, mely mindezek ellenére ismét a divatvilág elsőszámú márkájává válik.

A két műsorvezető feladatának látta, hogy megfejtse, Scott miért rendezett egy ilyen filmet, mely témájában talán, de műfaji megoldásaiban nem éri el a tőle megszokottat. A produkció hibái ellenére szuggesztíven mutatja be az olasz divatmárka belső életén keresztül a luxus hivalkodó és agyonrajongott pompáját, a hírnévért és profitért küzdő elit féktelennek tűnő marakodását és azt, hogy valójában mi is az a művészinek is felfogható világ, amit a Gucci a mai napig képvisel.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=FTPbQ6gMMTo

Weboldal: https://www.2020filmodusszeia.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/2020-Filmod%...

Instagram: https://www.instagram.com/2020filmodu...

Könyvkultúra Magazin: https://konyvkultura.kello.hu/

Könyv-Kult Bibliopod: http://konyvkultbibliopod.buzzsprout....

e-mail: 2020filmodusszeia@gmail.com