Egy fontos kódex hazatér

Lengyelország átadná Magyarországnak a Mátyás király könyvtárát bemutató firenzei humanista kódexét, olvashattuk a hét közepén az MTI hírei között.

Kép forrása

A folytatásból kiderül, hogy a meglehetősen hosszú nevet viselő „Epistola de laudibus augustae bibliothecae atque libri quatuor versibus scripti eodem argumento ad serenissimum Mathiam Corvinum Panoniae regem” című könyv Naldus Naldius, a 15. század második felében alkotó firenzei humanista által készített pergamenkódexe.

A kötet azért fontos nekünk magyaroknak, mert abban Mátyás király budai könyvtára, a Bibliotheca Corviniana történetének egyik legfontosabb forrásának tudják a kutatók. A kódex sajátossága, hogy az egyfajta kalauzként működik, vagyis ismerteti a Mátyás-féle könyvtárat, felsorolva a fontosabb szerzőket, illetve mindez versformában foglalva, de valójában egy hagyományos értelemben vett katalógusként funkcionál. Az MTI hírből megtudható az is, hogy a kódex írója, Naldus a király könyvtárosa, egy bizonyos Taddeo Ugoletó révén és az ő feljegyzései, dokumentuma alapján készítette el a mára felbecsülhetetlen értékű kódexet. A kötet egyelőre a lengyelországi Torun városban, az ottani könyvtárban őrzik, a lengyel-magyar barátságot bizonyára tovább erősíti átadás részleteiről később lesz információ.