A Francia Akadémia tagjai közé választották Mario Vargas Llosa perui írót

MEGJELENT: 2021. november 25., csütörtök | SZERZŐ: RG

A Halhatatlanok közé választották csütörtökön Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui-spanyol írót. A Francia Akadémia tagjai nagy többséggel szavazták meg a 85 éves szerző tagságát.

Kép forrása

A jelenleg Madridban élő Mario Vargas Llosa soha nem publikált francia nyelven, noha folyékonyan beszél franciául, minthogy 1959-ben Párizsba emigrált. Ugyanakkor a 2010-es irodalmi Nobel-díj nyertesének a legtöbb műve franciául is megjelent. Ő volt az első külföldi szerző, aki még életében bekerült a nagy klasszikusok műveit magába foglaló, rangos Pléiade-kollekcióba, még 2016-ban.

A 85 éves szerző tagságát már az első körben nagy többséggel megszavazták a meglévő tagok annak ellenére, hogy Vargas Llosa az életkora miatt már nem is kerülhetett volna be a legrangosabb francia kulturális intézménybe: az alapszabály szerint 2010 óta csak 75 év alattiakat lehetne beválasztani a Halhatatlanok közé. Az állampolgárságra azonban nem vonatkozik semmiféle megkötés. 
A Francia Akadémia először fogadott tagjai körébe Nobel-díjas írót 1933 óta, amikor Francois Mauriac-ot (1885-1970) választották a Halhatatlanok közé. 

Az 1635-ben, XIII. Lajos király főminisztere, Richelieu bíboros támogatásával létrehozott Francia Akadémia a legrangosabb francia kulturális intézmény, fő feladata őrködni a francia nyelv fölött és összeállítani, gondozni annak szótárát. Negyven akadémikus alkotja, akik életük végéig az intézmény tagjai maradnak - ezért nevezik őket halhatatlanoknak -, a megüresedő helyekre a többiek választják meg az utódot a francia kultúra, s általában a társadalom arra legméltóbbnak tartott személyiségei közül. A testületben jelenleg öt megüresedett hely van.
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el