Újabb három kötettel bővül a Millennium-saga

MEGJELENT: 2021. november 23., kedd | SZERZŐ: RG

Újabb három kötettel bővül a Millennium svéd krimisorozat – adta hírül az MTI a Polaris kiadó hétfői bejelentése nyomán, amely kiadó korábban megszerezte a népszerű sorozat jogait.

Kép forrása

A Millennium-sagát megalkotó Stieg Larsson 2004-ben halt meg, így nem érte meg könyvei hatalmas sikerét. Trilógiája első regénye, A tetovált lány 2005-ben, a két további kötet, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől 2006-ban és 2009-ben került a boltokba. A könyveket több mint 50 országban adták ki, világszerte 100 millió példányban fogytak, a történeteket többször is megfilmesítették. A Norstedts kiadó később a svéd David Lagercrantzcal írt alá szerződést az újságíró Mikael Blomkvist és a hacker Lisbeth Salander történetének folytatásáról. 

A 2015-ben megjelent, Ami nem öl meg (The Girl in the Spider's Web) című negyedik részt már Lagercrantz írta. A kötet hatmillió példányban kelt el 47 országban és vegyes kritikákat kapott. Annak idején több író is a könyv bojkottjára szólította fel az olvasókat a Larsson iránti tiszteletre hivatkozva.

A sorozat ötödik könyve 2017-ben jelent meg Mint az árnyék címmel (The Girl Who Takes an Eye for an Eye), majd 2019 augusztusában kerül a boltokba a széria hatodik, eddig utolsó darabja, A lány, aki kétszer élt (The Girl Who Lived Twice). Lagercrantz ezt követően bejelentette, nem ír több Millennium-könyvet.

„A Lisbeth Salanderről és Mikael Blomkvistről szóló sorozat egy bámulatos eposz, David Lagercrantz fantasztikus munkát végzett, amikor elvállalta a feladatot” - mondta Jonas Axelsson, a Polaris kiadó vezetője.
Egyelőre nem közölték, ki fogja írni az újabb köteteket.
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el