Döntöttek az ítészek – 100 szóban Budapest

MEGJELENT: 2021. november 23., kedd | SZERZŐ: Rónaszéki Rómeó

November 17-én, stílszerűen Budapest száznegyvennyolcadik születésnapján jelentették be a 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat szervezői, hogy mely történetek nyerték el leginkább az idei zsűri tetszését. Idén is megvan tehát a legjobb száz mű, amely bekerül egy POKET zsebkönyvbe, a legjobb huszonhárom, amelyhez illusztráció is készül, valamint a legjobb három plusz egy, amelynek szerzője a dicsőség mellett még pénzjutalomban is részesül. 

Kép forrása

Szerencsére idén sem maradunk 100 Szóban Budapest történetek nélkül, ugyanis a Varró Dánielből, Janecskó Katalinból, Szemes Mátéból és Szemes Botondból álló ítésznégyes végül felállította saját konszenzusos sorrendjét, és összeszedte a száz legjobb budapesti százszavast. Nem volt könnyű dolguk, ugyanis idén is több mint kétezer pályamű érkezett be hozzájuk. 

Ebből a mezőnyből ítélték a legjobbnak Fazekas Viktor: Telezöld című írását. Ahogy eddig, úgy idén is az első három (plusz egy, a tizennyolc éven alatti kategória miatt) helyezett pénzjutalomban részesül, ám ezúttal változás, hogy nem a legjobb tíz történet kap illusztrációt egy-egy neves kortárs művésztől, hanem a legjobb huszonhárom. Nem véletlen ez a szám, hisz épp ennyi kerülete van Budapestnek. Idén ugyanis a Budapest BonBon születésnapi rendezvénysorozat keretein belül, minden kerület megkapja a saját történetét. Ezeket majd kiállított óriásplakátokon olvashatják az arrajárók. 

Természetesen ahogy eddig, úgy most is bekerül a legjobb száz egy POKET zsebkönyvbe is, ami péntektől kezdve már megtalálható városszerte az adott automatákban. Érdekesség, hogy az idei kétezer pályamű szabad szemmel láthatóan is kevesebb, mint a tavalyi, 2020-ban ugyanis rekordszámú, több, mint kétezerötszáz iromány érkezett a zsűriasztalra. Hogy ez vajon azért van-e, mert az első karanténhullám és a friss maszk-tapasztalatok tollat ragadtattak-e az emberekkel, vagy valami egészen más miatt az egy izgalmas kérdés, ugyanakkor az idei kétezres szám is jó iránymutatója annak, hogy a 100 Szóban Budapest pályázat még mindig töretlen népszerűségnek örvend. Mi pedig csak reméljük, hogy ez még jó sokáig így is marad.
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el