Kalapács alatt az író hagyatéka

MEGJELENT: 2021. október 18., hétfő | SZERZŐ: Márton Mihály

Különleges árverést tartanak Mexikóvárosban, García Márquez utolsó otthonában. Az aukción az író személyes tárgyaiból válogathatnak rajongói. A bevételt egy, a mexikói őslakos gyerekeket segítő alapítványnak adják.


Kép forrása

A Nobel-díjas író regényeiért és novelláiért több tízmillió olvasó rajongott, a legnépszerűbb spanyol nyelvű írónak tekintik. Ez alkalommal rajongói személyes tárgyakat is szerezhetnek a nagy író hagyatékából. Négyszáz ruhadarabot és kiegészítőt bocsátanak áruba azon az aukción, amely október 20-án kezdődik a kolumbiai író mexikói lakóhelyén, ahol hosszú éveken át élt és alkotott. A tervek szerint elsőként a családhoz legközelebb álló mintegy száz barátnak mutatják be az eladó öltönyöket, nyakkendőket, cipőket és táskákat, később előzetes egyeztetés után másokat is fogadnak az író egykori otthonában.

Az eladó darabok között lesz az a tweed zakó, amely nélkül elképzelhetetlen volt az író. Emilia García szerint ugyancsak licitálni lehet azokra a tweed táskákra, amelyek elválaszthatatlanok voltak az írótól. Nem szerepel azonban az árverés tételei között ugyanakkor az a sajátos szabású fehér öltöny, a venezuelai és a kolumbiai férfiak jellegzetes viselete, a liquiliqui, amelyben az író 1982-ben Stockholmban átvette az irodalmi Nobel-díjat, mivel ez már 2003 óta a Kolumbiai Nemzeti Múzeumban van.

Az aukción kiállítják és érdeklődés esetén eladják García Márquez felesége, Mercedes Barcha több ruháját és más személyes tárgyát is, köztük azt a ruhát, amelyet a Nobel-gálán viselt.


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el