Utnapistim Irakba vándorol

Visszakerülhet Irakba a Gilgames-tábla, miután hétfőn egy bíróság is megerősítette, hogy az amerikai hatóságok jogosan kobozták el a kétes eredetű 3500 éves ékírásos táblát a Hobby Lobby barkácsáruház-lánctól, amely azt a milliárdos tulajdonosa, David Green keresztény aktivista által létesített washingtoni Bibliamúzeum számára vásárolta meg 1,67 millió dollárért, még 2014-ben.

Kép forrása
 
A Gilgames Álomtábla néven ismert ritka műkincs a mai Irak területéről származik, és a legrégebbi irodalmi emlék, a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi. A New York-i ügyészség szerint a Hobby Lobby szándékosan elhallgatta az Egyesült Államokba illegálisan bevitt tábla eredetével kapcsolatos fontos információkat.
Az ügyészség által tavaly benyújtott polgári peres dokumentumok szerint a táblát 2003-ban egy Londonban élő, közel-keleti régiségekkel foglalkozó jordániai műkereskedő vette meg. 2007-ben a kereskedő eladta egy vásárlónak 50 ezer dollárért, és az üzlethez egy hamis igazoló dokumentumot csatolt, amely azt állította, hogy a műkincset 1981-ben egy aukción vásárolták az Egyesült Államokban.
A tábla következő vásárlója 2014-ben a Hobby Lobby volt, amely ráadásul adócsalást is elkövetett, mert noha az adásvételi ügylet New Yorkban jött létre, azt oklahomainak tüntette fel, hogy ne kelljen áfát fizetnie utána.
A Gilgames-táblát, amely az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincs egyike lehet, 2019 szeptemberben kobozták el a múzeumtól a tulajdonjogok tisztázása céljából.
A Hobby Lobby már 2017-ben hárommillió dolláros büntetést kapott és több ezer olyan műkincset - köztük ékírásos táblákat és ősi mezopotámiai pecséteket - kényszerült átadni a hatóságoknak, amelyekről kiderült, hogy illegálisan csempészték be Irakból.