Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

MEGJELENT: 2021. február 22., hétfő | SZERZŐ: Rónaszéki Rómeó

Mivel a vírushelyzet miatt kénytelen-kelletlen bezárt a mozik és éttermek mellett az összes könyvtár is, így a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat és annak alkönyvtárait sem lehet látogatni, ezzel pedig értelemszerűen a könyvkölcsönzés is ellehetetlenült. Hogy az otthon ragadt bibliofilek mégis hozzájuthassanak a könyvtár újdonságaihoz, vagy épp felfrissíthessék a kezükben lévő olvasnivalójukat, az FSZEK február 10-zel elindította a Könyvtári Cserepont szolgáltatását. 

Kép forrása

Mivel Budapest egyik legnagyobb forgalmát lebonyolító könyvtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár már több hónapja, egészen pontosan november 11 óta nem nyithatott ki a jelenleg is hatályos, 484/2020. (XI.10) –es kormányrendelet alapján, így a tagsággal rendelkezők már egy jó ideje nem tudták visszavinni a náluk ragadt könyveket, valamint nem tudtak újakat sem kikölcsönözni, pedig a könyvtár nem állt le az újabb megjelenések beszerzésével sem. Éppen ezért az FSZEK február közepén elindította az ún. Könyvtári Cserepont szolgáltatását, mely megoldást jelent azoknak, akik már komoly olvasmányéhségben szenvednek. A szolgáltatást úgy biztosítják, hogy ehhez nem kell belépni a könyvtárba – a csere, kiadás vagy visszavétel ajtón vagy ablakon keresztül történik –, így ezzel nem sértik meg a rendeletet sem, valamint a szükséges higiéniás előírások is könnyen betarthatóak maradnak. Fontos azonban, hogy személyes böngészésre értelemszerűen továbbra sincs lehetőség, emiatt azonban az FSZEK ismét ingyenessé tette az előjegyzés lehetőségét, így otthonról, kényelmesen, a katalógusból kiválasztva előjegyezhetjük a műveket, amiket kikölcsönöznénk, a cserepontokon pedig így már egy előre nekünk összekészített csomag fog várni minket. 
Azt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy bár a könyvtár automatikusan meghosszabbította minden november 11 előtt kikölcsönzött mű lejárati idejét (ez így is fog maradni a vírus miatti veszélyhelyzet végéig), azoknak, akik igénybe kívánják venni a cserepont szolgáltatás kölcsönzés céljából, vissza kell vinniük a náluk lévő könyveket cserébe. Ha tehát még nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának. 
A kölcsönzési pontokat, valamint minden egyéb fontos információt megtalál a FSZEK honlapján.
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el