A magyar fotográfia sokszínűsége

MEGJELENT: 2020. december 31., csütörtök | SZERZŐ: R.G.

Review of Hungarian Photography címmel jelent meg angol nyelvű kiadvány a magyar fotográfia nemzetközi ismertségének növeléséért.

Kép forrása
 
A Review of Hungarian Photography célja, hogy szélesebb körben, a nemzetközi közönség számára is ismertté tegye a Magyarországon dolgozó fotográfusok és fotós szakírók munkáit - olvasható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Fotóművészet magazint kiadó Kortárs Művészeti Alapítvány évente megjelenő, angol nyelvű folyóiratának cikkei, interjúi és tanulmányai a magyar fotográfia sokszínűségét és sokrétűségét tükrözik.
A Capa Központ szerkesztői csapatának - Csizek Gabriellának, Gáspár Balázsnak, Gellér Juditnak és Mucsi Emesének -, valamint a Fotóművészet főszerkesztőjének, Surányi Mihálynak a válogatásában megjelenő folyóirat első számát a Fotóművészet magazinban 2017-ben és 2018-ban megjelent írásokból állították össze.
A közleményben Gellér Judit szerkesztőt idézik, aki elmondta: a cikkek, interjúk és tanulmányok kiválasztásakor az volt a céljuk, hogy a magyar fotográfia sokszínűsége és sokrétűsége szélesebb körben is megismerhetővé váljon. Fontos szempont volt, hogy a nemzetközi színtéren már ismertebb alkotókról újonnan felfedett tények és történetek jelenjenek meg, mint például André Kertész naplórészletei, a Pécsi Műhely vagy a Munka-kör fotócsoportjának tevékenysége.
Mint kiemelte, kortárs alkotók - többek között Benkő Imre, Korniss Péter, Kudász Gábor Arion, Ősz Gábor, Szabó Dezső, Telek Balázs - és feltörekvő, fiatal művészek munkáinak bemutatása, műgyűjtőkkel, vagy épp a Fortepan online fotógyűjtemény alapítójával készített interjúk, kiállításkritikák és beszámolók az egyetemi diplomavédésekről egyaránt szerepelnek a válogatott cikkek között.
„Bízunk abban, hogy ezekben a tanulmányokban is megmutatkozik a magyar fotográfia kiváló múltja és izgalmas jelene, az olvasók pedig nem csupán hasznos tudás birtokába kerülhetnek, de érdekes és egyben élvezetes olvasmányokhoz is jutnak” - mondta Gellér Judit.
A kiadvány online ezen a linken érhető el!
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el