Van élet a cukron is túl
Népbetegség. Ezzel a nem túl vidám kifejezéssel is illetik korunk egyik legjellemzőbb életmódbetegségét a cukorbajt. Aki a magyar nyelvvel foglalkozik nap, mint nap, az tudja, hogy az, hogy cukorbaj, cukorbetegség, tulajdonképpen egy oximoron. Mert a cukor édes, az élet meg úgy finom, ha édes, mint az élet. Vagy mi. Iklódi Dóri Cukormentes örömök című könyve viszont nem önellentmondásos, van élet a cukron is túl.

Kép forrása
Pedig kölökkoromban mindig minden kölök cukrot, csokit és süteményt evett. Mit evett? Egyenesen zabált. És mégis mindenki (de legalábbis a túlnyomó többség) súlyarányos testalkatú gyerek volt. Az azóta eltelt évtizedekben minden megváltozott, (jó kérdés, hogy most akkor mióta is, de mondjuk, negyven éve) az ételalapanyagok aránya és a fogyasztási szokások. Ezáltal a fogyasztók is megváltoztak, kvázi meghíztak. A térfogatnövekedéssel együtt jöttek az életmódbetegségek, így például a magas vérnyomás és a cukorbaj. Ez utóbbi már tényleg nagyon sok embert érint Magyarországon, ha hihetünk egyes statisztikai adatoknak, akkor a magyar lakosság tíz százaléka, de ha a merészebb méréseknek, akkor akár kétmillió fő is lehet.
Iklódi Dóri tehát olyan piacra készült kötetével, ami nem kicsi. Könyve hetven receptet tartalmaz cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek. A szerzővel készült egyik interjúban így fogalmazott a kötetről: „Úgy állítottam össze a recepteket, hogy mindenki hasznosan tudja forgatni, aki kicsit is egészségtudatosabban szeretne élni, étkezni. A receptek inzulinrezisztensek, cukorbetegek étrendjébe is beilleszthetőek, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek.”

Kép forrása
Pedig kölökkoromban mindig minden kölök cukrot, csokit és süteményt evett. Mit evett? Egyenesen zabált. És mégis mindenki (de legalábbis a túlnyomó többség) súlyarányos testalkatú gyerek volt. Az azóta eltelt évtizedekben minden megváltozott, (jó kérdés, hogy most akkor mióta is, de mondjuk, negyven éve) az ételalapanyagok aránya és a fogyasztási szokások. Ezáltal a fogyasztók is megváltoztak, kvázi meghíztak. A térfogatnövekedéssel együtt jöttek az életmódbetegségek, így például a magas vérnyomás és a cukorbaj. Ez utóbbi már tényleg nagyon sok embert érint Magyarországon, ha hihetünk egyes statisztikai adatoknak, akkor a magyar lakosság tíz százaléka, de ha a merészebb méréseknek, akkor akár kétmillió fő is lehet.
Iklódi Dóri tehát olyan piacra készült kötetével, ami nem kicsi. Könyve hetven receptet tartalmaz cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek. A szerzővel készült egyik interjúban így fogalmazott a kötetről: „Úgy állítottam össze a recepteket, hogy mindenki hasznosan tudja forgatni, aki kicsit is egészségtudatosabban szeretne élni, étkezni. A receptek inzulinrezisztensek, cukorbetegek étrendjébe is beilleszthetőek, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek.”
Egypercesek

Jókai Mór hagyatéka a digitális térben
Szabadon elérhetőek a Jókaihoz kapcsolódó műtárgyak
Könyvtári rendszerünk lelke
A hírekkel ellentétben az olvasás, a könyv egyáltalán nincs válságban ma Magyarországon
Boncasztalon a Hail Mary küldetés
Az űrutazás első ötletétől az utolsó esélyt jelentő misszióig