Forman előtt tisztelegnek Karlovy Varyban

Milos Forman, a nyolcvanhat éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban. 

Kép forrása

Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjét idén június 29. és július 7. között rendezik immár 53. alkalommal a nyugat-csehországi fürdővárosban. A filmfesztivál költségvetése idén száznegyvenmillió korona, amelyből az állam harminc millió koronát fedez. Az összeg nagyobbik része a fesztivál támogatóinak adományaiból gyűlik össze. 
A filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján levetítik az Oscar-díjas Milos Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című, 1965-ben készült csehszlovák filmet. A megnyitó résztvevői meghallgatnak összeállítást hallhatnak a Forman-filmek zenéjéből. Eva Zaoralová, a filmfesztivál művészeti igazgatója szerint az Egy szöszi szerelme tette Formant híressé a filmvilágban.
Jaromír Hanzlík, hetvenéves neves cseh színész megkapja a fesztivál elnökének díját. A magyar nézők Hanzlíkot például a Kórház a város szélén című csehszlovák tévésorozatból ismerik, amelyben Roman Jáchym mentőautósofőr szerepét játszotta.
A kilencnapos filmszemlén több mint kétszáz alkotást láthatnak az érdeklődők. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiválos eseményeknek a Thermál szálló ad helyet. A fesztivál programját a versenyprogram mellett számos tematikus szekció alkotja, köztük a Látóhatárok, Másik nézőpont, Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.