Kajcsik planétája

Azt hiszem, az Ízek bolygója című könyvnél, most kevesebb aktuálisat tudnék ajánlani. Febe Sillani olasz író kötetével karácsony előtt, azaz a nagy sütés-főzések előkészítésének idején nem tévedhetünk nagyot. A könyvből kiderül, hogy planétánk minden földrészének van (nem is egy) olyan étele, amire a fantáziadús, a meghökkentő, csak halovány jelző.

Minden éves kérdéskör a lányok-asszonyoknál, hogy mi legyen a karácsonyi menü, mit főzzenek, süssenek az ünnepi asztalon? És hát akkor íme, itt a remek válasz, Febe Sillani Ízek bolygója című könyve. Ugyanis az igazi karácsonyi asztalon mindig van valami egzotikum, ha nem a már unalomig ismert narancsos kacsasült, de valami távoli országból származó ínyencség. A kiadói ajánló úgy fogalmaz, hogy az olasz szerző könyvében hat (!) kontinens legfinomabb, legfurcsább és legérdekesebb ételeit sorolják, köztük olyan bohémnak, netán abszurdnak tűnő delikáteszek, mint a férges sajt, a mérgező húsú hal, vagy a grillezett tengerimalac. Nem lehet tudni, hogy olvasóink közül ki hol fordult már meg a kontinensek közül, de mindenkinek vannak élményei különböző külföldi utazásairól, hogy egy-egy adott országban miféle furcsa ételekkel voltak különböző jó vagy rossz élményeik. Azt viszont bizton tudom, hogy az akár jó, akár rossz emlékű külhoni csemegék közül egyiket se találták annyira finomnak, hogy azt érdemes legyen a tipikusan magyar karácsonyi, ünnepi asztalra helyezni. Majd elfelejtettem mondani, hogy a kötetet alapvetően gyerekeknek ajánlják, egészen pontosan ajánlja Gianni Annoni étteremtulajdonos, aki a szerzővel együtt arra ösztökéli a gyermek és/vagy felnőtt olvasókat, hogy rendszerezzék az alapanyagokat, ételeket származási helyük és produktív értékük szerint. Tehát más dolgunk nincs, csak olvasni és enni kell! Ez pedig nem nehéz, hanem jó.