A hoppmester és a tarhonyafa
Az ember azt gondolná, hogy egy szakács élete nagyjából a kamra, feldolgozóasztal, tűzhely által kijelölt háromszögben telik, s legnagyobb élménye az, ha készíthet egy különleges mártást, esetleg zseniálisan sikeredett főételt. Hogy máskülönben királyokkal haverkodik, diplomatákat tréfál meg, és elnököket beszél le a majomagyvelő elfogyasztásáról, azt még legmerészebb fantáziánkban sem feltételeznénk.

Pedig Benke László négyszeres olimpia bajnok, mesterszakács, mestercukrász, aki magát szerényen csak lisztpazarló rántáshabarónak nevezi efféle kalandokba is belebonyolódott izgalmas élete során. Mindezt azoknak mesélte el a mester, akik eljöttek a Kölcsey Ferenc Olvasókör legutóbbi rendezvényére.
Egy kalandos, tartalmas, izgalmas életút bontakozott ki Laci bácsi történeteiből. Elmesélte, hogyan ismerkedett meg a belga uralkodóval, miként keveredett a királyi rezidencia konyhájára, s miféle tanácsokat kérnek tőle a mai napig az azóta felcseperedett, s – leírni is fura – családanyává lett hercegnők. Elmesélte, hogy miként kell jó pörköltöt készíteni, és miként kell azt tálalni. „Én többféle köretet is kínálok a pörkölthöz, vegyen mindenki abból, ami tetszik neki. Illik hozzá a kapros gombóc, az öregtészta, a tarhonya…” No, igen, a tarhonya. Ami annyira ízlett a thaiföldi uralkodónak, hogy ceremóniamesterét menesztette a konyhafőnökhöz, tudja meg miféle dolog az az apró finomság. A jól sikerült fogadás örömén felbuzdult, jókedvű séf pedig elmesélte a hoppmesternek, hogy az bizony fán terem, s a magyarok nagyon kedvelik, bár körülményes a szüretelése. Bottal kell leverni, mint a diót…
A tréfának azonban lett következménye, mert másnap a magyar nagykövet hívatta a konyhafőnököt, hogy közölje vele, egyedül kell kimásznia a slamasztikából: Thaiföld négyszáz tarhonyafa csemetét rendelt hazánktól…
Nem folytatom, mert napestig folytathatnám. Mint ahogyan Benke Laci bácsi is órákon át mesélte a maga izgalmas, humoros történeteit. De azért egy tanulságot ide biggyesztek: érdemes el-ellátogatni a Kölcsey Olvasókör rendezvényeire.

Pedig Benke László négyszeres olimpia bajnok, mesterszakács, mestercukrász, aki magát szerényen csak lisztpazarló rántáshabarónak nevezi efféle kalandokba is belebonyolódott izgalmas élete során. Mindezt azoknak mesélte el a mester, akik eljöttek a Kölcsey Ferenc Olvasókör legutóbbi rendezvényére.
Egy kalandos, tartalmas, izgalmas életút bontakozott ki Laci bácsi történeteiből. Elmesélte, hogyan ismerkedett meg a belga uralkodóval, miként keveredett a királyi rezidencia konyhájára, s miféle tanácsokat kérnek tőle a mai napig az azóta felcseperedett, s – leírni is fura – családanyává lett hercegnők. Elmesélte, hogy miként kell jó pörköltöt készíteni, és miként kell azt tálalni. „Én többféle köretet is kínálok a pörkölthöz, vegyen mindenki abból, ami tetszik neki. Illik hozzá a kapros gombóc, az öregtészta, a tarhonya…” No, igen, a tarhonya. Ami annyira ízlett a thaiföldi uralkodónak, hogy ceremóniamesterét menesztette a konyhafőnökhöz, tudja meg miféle dolog az az apró finomság. A jól sikerült fogadás örömén felbuzdult, jókedvű séf pedig elmesélte a hoppmesternek, hogy az bizony fán terem, s a magyarok nagyon kedvelik, bár körülményes a szüretelése. Bottal kell leverni, mint a diót…
A tréfának azonban lett következménye, mert másnap a magyar nagykövet hívatta a konyhafőnököt, hogy közölje vele, egyedül kell kimásznia a slamasztikából: Thaiföld négyszáz tarhonyafa csemetét rendelt hazánktól…
Nem folytatom, mert napestig folytathatnám. Mint ahogyan Benke Laci bácsi is órákon át mesélte a maga izgalmas, humoros történeteit. De azért egy tanulságot ide biggyesztek: érdemes el-ellátogatni a Kölcsey Olvasókör rendezvényeire.
Egypercesek

Olvasni jó, és hallgatni is!
Hiánypótló gyerekirodalmi műsor indul a radiocafén
Könyvtolvajok Hollandiában
Grúz bűnszervezet lopja az európai könyvtárak értékes könyveit
Felbecsülhetetlen kincsre bukkantak
A könyvtár nem is tudta, milyen érték lapul a tárolóban