Kilóg a harmadik láb

Az elmúlt egy évtizedben gyökeresen változott meg a hazai média felépítése és fogalomkészlete – hangsúlyozták a Századvég Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia által jegyzett Médiabefolyásolás – Az új kislexikon című könyv bemutatóján a szerzők.

Antal Zsolt, a négy szerző egyike arról beszélt: a kétszáznegyven oldalon mintegy nyolcszáz fogalmat elemző kötet célja, hogy kiindulópont legyen a pedagógusok, a tanulók-hallgatók, a szakemberek és a médiatudománnyal foglalkozók számára. Az első kiadást tizenegy évvel követő, most bemutatott kötettel nem az a céljuk, hogy negatív színben tüntessék fel a médiabefolyásolást, hanem az, hogy megmutassák, „azt jóra és rosszra is lehet használni”.
A szakember szerint napjainkra a hagyományosan meglévő kereskedelmi és közszolgálati média mellett „harmadik lábként” jelentek meg a felhasználók által generált tartalmak, amelyekkel színesedett a médiavilág, de ez utóbbiak előállítói között sokakból hiányzik a médiatudatosság, a médiafelelősség és a szükséges felkészültség. Ha fogyasztóvá transzformáljuk az állampolgárt, akkor többé nem működik a demokrácia - jegyezte meg Antal Zsolt.
Szerzőtársa, Pelle Veronika azt emelte ki: noha a felnövekvő nemzedékek már igen fiatalon képesek használni az infokommunikációs eszközöket, hiányzik az ehhez szükséges kritikai attitűdjük.
Gazsó Tibor a kötetet a médiavilág fejtetőre állására figyelmeztető, „kétszáznegyven oldalas, papírra nyomott felkiáltójelnek” nevezte, míg Kubínyi Tamás arról beszélt, „a média alaptermészete a manipuláció”, hiszen tudósításaival tömörít, összefoglal, kiemel. Mérhetetlen mennyiségű információ van a világban, és ezek döntő részét képtelenek vagyunk befogadni – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a manipulációnak van természetes és gonosz válfaja is.
Wacha Imre nyelvészprofesszor az eseményen az MTI tudósítása szerint azt emelte ki: a Magyar Tudományos Akadémia a megalapítása óta céljának tekintette a nyelv szókincsének összegyűjtését, szótárak megalkotását, ám a nagyközönség számára készült művek nem vagy csak elvétve tartalmazták a szakmai és szakkifejezéseket.