Újra bele A sűrűjébe
Folytatódik az év legjobb gasztrokönyve. Pontosabban megérkezett Borbás Marcsi A sűrűjébe című elismert kötetének újabb része. A műsorvezető ezúttal is a Kárpát-medence finomságaiból és hagyományaiból csipeget.
Sorra jelennek meg a különböző gasztronómiai kötetek, hiszen rendkívül felkapott lett a gasztrokultúra. Az egyik legismertebb képviselője pedig Borbás Marcsi, akinek Aranykönyv-díjas első, A sűrűjébe című kötete után, újabb száz meghatározó étellel jelent meg második gasztrokönyve. Tavaly egyébként egyből az eladási listák élére ugrott a kiadvány, amelyet az olvasók 2015 legjobb gasztrokönyvének választották.
A sűrűje 2. című új kötettel a műsorvezető folytatja a megkezdett utat és az elmúlt húsz év alatt a Kárpát-medence különböző részein összegyűjtött mintegy kétezer receptjéből válogat. Mint a könyv kapcsán kifejtette: sok szempont vezérli, amikor kiválasztja az egyes recepteket, de számára a legfontosabb, hogy ne hagyjuk veszni hagyományainkat. A szerző a kötetben olyan változatos alapanyagokból mutat be recepteket, mint a bab, a paradicsom, a káposzta, a gersli vagy a kappan, de szerepelnek régóta közkedvelt hozzávalók is, mint a köles vagy akár a hajdina.
„A modern táplálkozás szerint is azok az egészséges ételek egy népcsoport számára, amelyek az ő élőhelyén megteremnek. Nekünk megannyi egészséges fűszernövényünk, hidegen sajtolt olajunk, zöldségünk és gyümölcsünk van és olyan egészséges húsaink, mint a galamb, a bárány, a jó minőségű marhahús. Nekünk ezt kellene preferálni” – hangsúlyozta Borbás Marcsi.
A könyvben a finomságok tippjei mellett pedig egykor mindennapos, illetve mára már inkább hagyományként őrzött ötletet is bemutat. Szerinte ugyanis őseink nemcsak változatosan, hanem egészségesen is étkeztek, ezért számos olyan régi praktika is szerepel a könyvben, mint a cibere – lényegében egy erjesztett dara – elkészítése vagy a savanyítás eljárása.
A műsorvezető emellett felelevenít néhány elfeledett ételt, mára kevésbé népszerű alapanyagot, de olcsó és ízletes vacsorák készítéséhez is ad tippeket.
Sorra jelennek meg a különböző gasztronómiai kötetek, hiszen rendkívül felkapott lett a gasztrokultúra. Az egyik legismertebb képviselője pedig Borbás Marcsi, akinek Aranykönyv-díjas első, A sűrűjébe című kötete után, újabb száz meghatározó étellel jelent meg második gasztrokönyve. Tavaly egyébként egyből az eladási listák élére ugrott a kiadvány, amelyet az olvasók 2015 legjobb gasztrokönyvének választották.
A sűrűje 2. című új kötettel a műsorvezető folytatja a megkezdett utat és az elmúlt húsz év alatt a Kárpát-medence különböző részein összegyűjtött mintegy kétezer receptjéből válogat. Mint a könyv kapcsán kifejtette: sok szempont vezérli, amikor kiválasztja az egyes recepteket, de számára a legfontosabb, hogy ne hagyjuk veszni hagyományainkat. A szerző a kötetben olyan változatos alapanyagokból mutat be recepteket, mint a bab, a paradicsom, a káposzta, a gersli vagy a kappan, de szerepelnek régóta közkedvelt hozzávalók is, mint a köles vagy akár a hajdina.
„A modern táplálkozás szerint is azok az egészséges ételek egy népcsoport számára, amelyek az ő élőhelyén megteremnek. Nekünk megannyi egészséges fűszernövényünk, hidegen sajtolt olajunk, zöldségünk és gyümölcsünk van és olyan egészséges húsaink, mint a galamb, a bárány, a jó minőségű marhahús. Nekünk ezt kellene preferálni” – hangsúlyozta Borbás Marcsi.
A könyvben a finomságok tippjei mellett pedig egykor mindennapos, illetve mára már inkább hagyományként őrzött ötletet is bemutat. Szerinte ugyanis őseink nemcsak változatosan, hanem egészségesen is étkeztek, ezért számos olyan régi praktika is szerepel a könyvben, mint a cibere – lényegében egy erjesztett dara – elkészítése vagy a savanyítás eljárása.
A műsorvezető emellett felelevenít néhány elfeledett ételt, mára kevésbé népszerű alapanyagot, de olcsó és ízletes vacsorák készítéséhez is ad tippeket.
Egypercesek
Elhunyt Nemere István író, műfordító
Halálhírét felesége, Szentgyörgyi Judit hozta nyilvánosságra közösségi oldalán
Egy kicsit késtem…
Fél évszázaddal múlva vittek vissza egy könyvet a könyvtárba
Női sorsvallomások egy csokorban
Huszonegy asszony a huszonegyedik századból