Bokáig pezsgőben

MEGJELENT: 2015. szeptember 28., hétfő | SZERZŐ: László T. András

Réz Pál Bokáig pezsgőben című „hangos memoárjának” kiadásával folytatja a Magvető az 1970-es és 1980-as években kultikus szerepet kivívó Tények és Tanúk sorozatot.

A kötetben Réz Pál és Parti Nagy Lajos huszonhárom évvel ezelőtt készült rádióbeszélgetésének aktualizált, kiegészített és szerkesztett változata olvasható. A kötethez tekintélyes jegyzetanyag készült, így kézikönyvként is használható.
Az idén nyolcvanöt éves Réz Pál 1952-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztőjeként, majd huszonöt éven át a Holmi folyóirat főszerkesztőjeként nem csupán tanúja, hanem aktív alakítója is volt a magyar irodalom egy nagy korszakának. Noha munkásságát a könyveket olvasó közönség is kevésbé ismerheti, irodalomszervezői tevékenysége megkerülhetetlen jelentőségű.
A szeptember 26-án megjelent interjúkötetben Réz Pál mesél az irodalmi élet számos fontos szereplőjéről, Szabó Lőrinctől kezdve Illyés Gyulán és Tamási Áronon át egészen Csurka Istvánig és Petri Györgyig. „Nagyon jó stílusban előadott, szórakoztató, ugyanakkor forrásértékkel bíró mű” – jellemezte a fényképekkel illusztrált kötetet Nyáry Krisztián, a kiadó vezetője.
A Bokáig pezsgőben első darabja az újrainduló Tények és Tanúk sorozatnak, amelyet eredetileg az 1970-es és 1980-as években adott ki nagy sikerrel a Magvető. A sorozat erőssége a korszak sablonos történelemoktatásán messze túlmutató, a közelmúlt történetének mindig új oldalát megvilágító, szubjektív memoárkötetek, naplók és visszaemlékezések megjelentetése volt – magyarázta Nyáry Krisztián.
A Tények és Tanúk darabjaként adta ki a Magvető például Kádár Gyula, az egykori vezérkari tiszt A Ludovikától Sopronkőhidáig vagy Marosán György Tüzes kemence című emlékiratát, de Táncsics Mihály Életpályám című kötete és Schifferné Szakasits Klára a második világháború éveiről szóló írása, a Magamról és másokról című könyve is a sorozat keretében jelent meg.
A sorozat következő részeként még idén novemberben kezükbe vehetik az olvasók az Egy év története naplójegyzetekben című kötetet, amely Zimándi Pius István premontrei kanonok, neves tanár és irodalomtörténész 1944 márciusától 1945 márciusáig írt naplóját tartalmazza.
A Magvető 2016-tól kezdve évente további négy kötet kiadását tervezi a Tények és Tanúk új folyamában.
Megosztás