Vándorgyűlnek a könyvtárosok

Továbbra is folyamatos és dinamikus megújulásra van szükség mind az egyesületet, mind a könyvtárat, könyvtárosokat illetőleg – fogalmazott a Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) elnöke a szervezet 47. vándorgyűlését megelőző sajtótájékoztatón a Szolnoki Főiskolán.

Barátné Hajdu Ágnes elmondta, hogy „A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár” című, három napos eseményen tizenhárom szekcióban folyik majd a munka. Az idén nyolcvan éves MKE vándorgyűlésén a külföldi vendégeken, a határon túli magyar résztvevőkön kívül hétszáz hazai szakember és könyvtáros hallgató vesz részt az ország minden részéről és a szakma minden területéről – tájékoztatott.
Szólt arról, hogy a rendezvényt szakmai kiállítás, kulturális és turisztikai programok színesítik, amelyek lehetőséget nyújtanak Szolnok történetének, hagyományainak, jelenének megismeréséhez.
Lászlóné Nagy Ilona, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézet igazgatója elmondta: utoljára huszonhét éve rendeztek vándorgyűlést Szolnokon.
Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere szerint a minőségi szolgáltatásokon túl a könyvtáraknak nagy szerepük van a lokálpatriotizmus erősítésében is.
Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora a sajtótájékoztatón elmondta: fontos, hogy az új technika mellett az olvasás élményét is biztosítsák a könyvtárakban, legyen közösségi tér a könyvtár".
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 1969 óta évente hirdeti meg különböző helyszíneken az alkalmanként hat- nyolcszáz könyvtáros részvételével zajló vándorgyűléseket. Meghívott állandó vendégek a határon túli magyar könyvtárosok, a külföldi társszervezetek képviselői és a fiatal, szakmába most kerülő hallgatók. A vándorgyűlés nyitottságát fokozza, hogy az eseményen sor kerül a szervezeti élet jeles személyiségeinek kitüntetésére, továbbá a Fitz-díj átadására és az Év fiatal könyvtárosa díj kitüntetettjének köszöntésére is.