Játszik, csetel, flörtöl és szeretkezik

Audiovizuális előadás készült a Jake Smiles álnéven publikáló szerző 1 link című regényéből, amellyel 2001-ben az alkotó megnyerte az origo.hu és a Magvető Könyvkiadó regénypályázatát.

A maró iróniával és végtelen cinizmussal monologizáló főhős fejében levő, kábítószeres élményhez, triphez hasonlító világot vitte színre a Proton színház május 25-én és 26-án a Trafóban. A darabot Bánki Gergely rendezte, a főszereplő Vajdai Vilmos.
A regény főhőse maga Jake Smiles, aki egy jómódú, középkorú férfi, jó munkával, feleséggel és gyerekkel, de szabadidejének minden percét a számítógép előtt tölti: játszik, csetel, flörtöl és szeretkezik, gyakorlatilag online éli hétköznapjait, míg a valóságban maga a megtestesült cinizmus.
A Proton Színház fennállása során másodszor fordult elő, hogy a művészeti vezető, Mundruczó Kornél mellett a társulat egyik tagja lehetőséget kap, hogy rendezőként dolgozhasson a csapattal. A virtuális tér és reális világ egészen összemosódik a főhős fejében, a produkcióban az alkotók ezt akarják visszaadni és érzékeltetni a közönséggel a zene és a vetítés eszközeivel.
A hanghatások felelőse Vranik Krisztián, a Realistic Crew tagja. A csapat több filmzenét is jegyez, valamint ők voltak a harmadik magyar zenekar a Besh O Drom és az Európa Kiadó mellett, akik felléptek a Glastonbury fesztiválon. A vetítését Karcis Gábor média-dizájner alkotta, aki több színházi produkciónak is készített már videókat.
A szerző a közelmúltban így vallott az interaktív regényről: „… Én azt gondoltam, hogy ebben a gémeskutas közegben az igazi interaktív cucchoz még nincs meg a kritikus tömeg: főleg itthon ember nem olvas képernyőn, mindenki printel, mint az őrült, a szerző felolvasóestekre jár, dedikál, az olvasó döglik a kanapén. Néha lapoz. Az esőerdők közben pusztulnak ezerrel….”