Ne izélj Azazel!

A régimódi bűnügyi regények rajongóinak jó hírünk van: itt van a legendás Borisz Akunyin krimiíró regénysorozatának Azazel című darabja. A történet pedig attól régimódi, hogy a klasszikus szerkezettel bír, vagyis a történet elején található a bűncselekmény, ezután indul a nyomozás és csak a legvégén tudjuk meg, hogy ki volt a gyilkos. Szokatlan, ugye?

Mintegy öt éve nyilatkozott magyar lapoknak a világszerte népszerűségnek örvendő Borisz Akunyin, orosz krimiszerző. Azazel című könyvét is jobban meg fogjuk kívánni ha ezekből az interjúkat ismerve, tudjuk, hogy Akunyin nagy előszeretettel vegyíti az eleve gazdag klasszikus orosz irodalomban előforduló szereplőket, illetve magukat az alkotókat az általa kitalált regénybeli szereplőkkel. Ebből a különös, sokszor a múlt Oroszországára, annak korszakaira, divatjára, kultúrájára, társadalmi viszonyaira visszautaló vonalból egy rendkívül kellemes, egyedi hangulatú történet jön ki. És persze mindezek vezérsíkjaként elindul a nyomozás a gyilkos után.
Az Azazel főhőse a regénysorozat vezető egyénisége, Eraszt Fandorin egy gyilkossággal spékelt nemzetközi összeesküvés elkövetője, elkövetői nyomába ered. A keményöklű és éles eszű detektív már a történet elején csapdába esik, hiszen egy gyönyörű szép nő karjaiban találja magát, aki viszont nyakig benne van a gyilkosságokban. Fandorinnak nagyon kell vigyáznia, mert a démoni szépség nemcsak gyanúsítottként áll előtte, de szexepiljével is elbájolja őt. A rejtélyekkel teli szövevényes ügy kibogozása során a főhős detektív a klasszikus krimi legendás írói által életre hívott hőseinek útját járja, ahogy Sir Arthur Conan Doyle vagy Agatha Christie krimijeiben.