Húsz kedvenc könyvünk a Facebook szerint

Kiderült melyek a Facebook felhasználók húsz legkedvesebb könyve, legalábbis annak a listának az alapján, melyet két kutató, Lada Adamic és Pinkesh Patel állított össze majd 130 ezer poszt alapján.

Számtalan őrület terjed a Facebookon, ám az utóbbi időben – szerencsére – a legnagyobb közösségi oldal az irodalmat is felkapta. Elég csak a még mindig tartó „kedvenc versem” kiposztolási láncra gondolnunk. Mellette azonban – inkább a tengerentúlon – egy másik irodalmi felhívás járt üzenőfalról üzenőfalra: a felhasználóknak ki kellett tenniük a tíz legkedveltebb könyvüket. Mindez szintén óriási hullámot indított el, melyet meglovagolva két kutató, Lada Adamic és Pinkesh Patel összeállította a húsz kedvenc könyv listáját. A felsorolást a buzzfeed.com, a világ egyik leglátogatottabb oldal tette közé.
Az összeállítás szerint a legkedveltebb könyv J.K Rowling Harry Potter-sorozata, amely Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című kötetét előzi meg. A harmadik helyet pedig JRR Tolkien A Gyűrűk Ura műve foglalja el a listán, melyen megtalálható még egyebek közt Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak, George Orwell 1984, Margaret Mitchell Elfújta a szél, J.D. Salinger Zabhegyező című kötete valamint a Biblia is.

1. J.K. Rowling – Harry Potter-sorozat
2. Harper Lee – Ne bántsátok a feketerigót!
3. JRR Tolkien – A Gyűrűk Ura
4. JRR Tolkien – A Hobbit
5. Jane Austen – Büszkeség és balítélet
6. Biblia
7. Douglas Adams – Galaxis útikalauz stopposoknak
8. Suzanne Collins – Az Éhezők Viadala-trilógia
9. J.D. Salinger – Zabhegyező
10. C.S. Lewis – Narnia krónikái
11. F. Scott Fitzgerald – A nagy Gatsby
12. George Orwell – 1984
13. Louisa May Alcott – Kisasszonyok
14. Charlotte Bronte – Jane Eyre
15. Stephen King – Végítélet
15. Margaret Mitchell – Elfújta a szél
17. Madeleine L'Engle – Időcsavar
18. Margaret Atwood – A szolgálólány meséje
19. C.S. Lewis – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
20. Paulo Coelho – Az alkimista