Könyvtár a belvárosban

Interneten terjedő, ellenőrizetlen hírek szerint több részre válna a Széchényi Könyvtár, a digitalizáló részleg Ózdra, a raktár egy kőbányai óriáspincébe, az olvasókat-kutatókat fogadó könyvtár pedig a Bródy Sándor utcába kerülne.

Tény, hogy a közrádió elköltözése után a Bródy Sándor utcai épületcsoport – több nagy irodaház és két gyönyörű palota – kihasználatlanul áll a város szívében. Miután a rádió Óbudára költözött, az épületcsoportban már csak néhány kisebb stúdió működik. És az is tény, hogy néhány héttel ezelőtt L. Simon László a miniszterelnökség kultúráért felelős államtitkára bejelentette, hogy keresik az OSZK új helyét, amelyet valamilyen központi helyen szeretnének megtalálni.

A Széchényi Könyvtár elköltöztetésével kapcsolatos cikkünkben lapunk is eljátszott a gondolattal, hol lehetne az OSZK új otthona, de sem a szétdarabolásra, sem a Magyar Rádió egykori épületére nem gondoltunk.
A most felröppent hírek szerint a digtalizálás Ózdra kerülne, ahol az elhagyatott gyártelepek bőséges helyet kínálnának a munkának.  A raktárakkal kapcsolatban a kőbányai sörgyárhoz tartozó pincerendszer ezirányú hasznosítása merült föl.
A funkciók szerinti megosztás amúgy nem botorság, a Nemzeti Könyvtár új otthonával foglalkozó cikkünkhöz érkezett megjegyzésekben több könyvtáros is felvetette az elképzelést. Különösen a raktárak külvárosba költöztetése tűnik logikusnak, hiszen az állandóan gyarapodó gyűjtemény gondozóinak időről időre szembe kell nézniük azzal, hogy megteltek a polcok, termek. A várban már régóta helyhiánnyal küzd az OSZK. A bővíthető külvárosi tér és az olvasókat kiszolgáló reprezentatív belvárosi épület kettőssége így okos megoldás lehet.