Amikor Mátyás király posztját egymillióan lájkolják

MEGJELENT: 2019. július 1., hétfő | SZERZŐ: Oxi

Mindig izgalmas és főleg szellemes kísérlet a jelenkor vívmányait alapul véve régi dolgokat, régmúlt időket értelmezni. Ilyen vívmány lehet a beszélt és írott nyelv korszerű változata vagy egy olyan kommunikációs felület, mint a ma használatos közösségi oldalak egyike. Mielőtt elábrándoznánk arról, mi mindent lehet kihozni a lehetőségből, gyorsan közlöm, hogy Wylie Overstreet Világtörténelem facebook-ra hangolva című könyvével már elég sokat kihozott belőle. A legnépszerűbb közösségi oldal nyelvén mesél a történelem ismert eseményeiről, alakjairól.

kép forrása

Történelem a Facebook nyelvén
Talán több is látták olvasóink között így nyár elején a Facebookon azt a vicces posztot, hogy „Kiírtam a facebookos oldalamra, hogy ma éjjel nyitva hagyom a szobám ablakát. Ezt 459 ezer szúnyog lájkolta, 236 ezer osztotta meg saját oldalán és 455 ezer jelezte, hogy részt kíván venni az eseményen.” 
Az is lehet, hogy Wylie Overstreet író egy ilyesféle poénból, mémből vette az ötletet, hogy saját honlapján mutassa be a világtörténelmet a Facebook nyelvén. Célja, bizonyára több is lehetett: egyfelől könnyed és vicces módon próbálta az új nemzedékeknek elmesélni, hogy mi történt eddig a világtörténelemben, másrészt, figyelembe véve, hogy a mai gyerekek már nemcsak otthon, az iskolákban kapnak nyelvi, nyelvhasználati útmutatást, hanem a mindenható internetről is felszippantják bizony alkalmazott szókészletük, szófordulataik, kifejezéseik egy jelentős részét, akkor ezen a nyelven szóljon, erre a nyelvre fordítassék le az a fránya töri. 

kép forrása

Marie Antoinette és a feje
A Világtörténelem facebookra hangolva című kötet minden nagy és ismert történelmi korszakot bemutat, egészen az ókortól napjainkig. 
Valahogy így: 
„Aszteroida Ma átugrom Földhöz egy kicsit, készüljetek!
Kommentek:
Tyrannosaurus Rex: Neeeeeeee
Stegosaurus: Pfúj, nemár
Brontosaurus: De most ezt miért kell?!
Föld: na, nekem annyi
Csótányok: lol, na, most ki röhög?”

Vagy így: 
„Ádám bejelentkezett innen: Édenkert
Szép, szép, de egyedül nem az igazi…”

De ilyen is van: 
„Marie Antoinette és a feje ezentúl elváltak.”

kép forrása

Indexképek, avatarok, események
Uralkodók, királyok, fejedelemségek válnak fészbukos indexképekké, avatarokká, híres csaták és háborúk, országok, felfedezések, gazdasági, társadalmi folyamatok válnak eseményekké.
A történelmi epizódok főhősei pedig posztokat osztanak meg a világháló közösségi oldalán, hogy aztán az ismerősök újra megosszák azokat vagy éppen ignorálják, illetve lájkolják és kommenteljék ezeket. Egészen légiessé válik így a történelem, azt fogjuk tapasztalni, hogy tulajdonképpen egy csomó összefüggés így már sokkal jobban érthető, hiszen ha például ez és ez a pápa ismerőse volt ennek és ennek a „Medicsi”-nek, akkor naná, hogy mindketten résztvettek az általuk korábban létrehozott eseményen, melyet híveik lájkokkal jutalmaztak, illetve ellenlábasaik gyalázkodó kommentekkel láttak el. Vagy amikor Mátyás király hódító és állammegerősítő ténykedéseiről posztolt, akkor azt talán nem véletlenül lájkolták sokan, hiszen tudjuk, hogy Mátyás, az igazságos, nagy kattintásvadász volt…
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét